Kadun yli omalla vastuulla

17.04. 09:38

Poliisi valvoo tehostetusti ajonopeuksia sekä suojatiesäännösten noudattamista koko maassa tällä viikolla. Ja syytä onkin. Toivottavasti Kuusamonkin poliisista liikenee jalkapareja tarkkailemaan autoilijoiden menoa vaikkapa tuossa Kitkantiellä. Sanottavaa ja sakotettavaakin löytyisi taatusti.

Kun Kuusamossa pyrit kävellen suojatien yli kadulla, jossa ei ole liikennevaloja, saat ristiä kätesi tai tien ylitys on kuin savolaisen kanssa juttelemista, vastuu siirtyy kuulijalle eli itsellesi.

Testasimme kuusamolaisten autoilijoiden suojatien kunnioittamista aivan hiljattain. Toimittajamme tuli johtopäätökseen, että kadun varressa tien ylitystä suunnitteleva jalankulkija ”saa turhaan odottaa, että ohiautoilevat hölläisivät kaasujalkaansa ja ystävällisesti tarjoaisivat tietä. Mutta jos eteen marssii, niin kyllä ne väistävät. Kitkantiellä sai testikulkija vartoa tovin kymmenen auton näkemättä ja reagoimatta tienylittäjään. Ouluntaipaleella autoista noin joka viides tarjosi tietä kadunylittäjälle”.

Itse tein saman havainnon Airotiellä, missä marketeille menijöillä näytti olevan kiire. Puolenkymmentä autoa suhahti ohi, kunnes letka katkesi ja sain mennä menojani. Sensijaan lenkkini Ouluntaipaleella sujui, sillä jo ensimmäisessä autossa oli jarrupoljin ja kuljettajalla aivot päässä.

Havainto kertoo, että autoilijoita on moneksi, mutta valitettavan moni täällä Kuusamossa kuvittelee olevansa teiden valtias, joka viittaa piut paut jalankulkijoille.

Eivät toki kuusamolaiset ole tässä yksin. Poliisin mukaan useisiin muihin maihin, esimerkiksi Ruotsiin ja Viroon verrattuna autoilijat ylipäätään eivät Suomessa kunnioita suojatiesäännöksiä. Kannattaisi käydä siellä katsomassa mallia. Tai sitten vaikka Espanjassa, missä ajetaan tuhatta ja sataa, mutta jalankulkijan kohdalla autot pysähtyvät kuin seinään. Jalankulkija on kunkku esimerkiksi Teneriffan lomasaarella. Siellä saa hämmästyä kerta toisensa jälkeen, miten autoilijat pysähtyvät poikkeuksetta suojatien eteen. Vaikka liikenne vaikuttaa melkein kaoottiselta, ei jalankulkijan tarvitse siellä pelätä. Tämä johtuu kuulemma siitä, että rangaistus jalankulkijan päälle ajamisesta on niin kova, että se panee autoilijan pysähtymään.

Meillähän kannattaisi soveltaa samaa. Laitetaan sanktiot jalankulkijan päälle ajamisesta riittävän koviksi niin eiköhän tieto kortin ja jopa auton lähdöstä sekä todella tuntuvista sakoista korjaisi asennetta, kun se muuten ei tunnu muuttuvan.

Terttu Niemelä

Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

KESKUSTELUSSA

    Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

LUKIJOIDEN KUVAT
Liitä mukaan pieni tarina, mitä kuvassa tapahtuu. Koillissanomat voi julkaista kuvan lehdessä.

KATSO KAIKKI KUVAT

TAPIO
    Tapio