Pudasjärvi ehdottaa luonnonvaraveroa

06.04. 05:00

Risto Pikkupeura

Pudasjärven kaupunki esittää erityistä luonnonvaraveroa niille kunnille, joiden alueelta saatava raaka-aine jalostetaan muualla. Pudasjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki toteaa raaka-ainetta tuottavien kuntien jäävän nyt ilman jalostuksen tuomaa arvoa.

– Meillä on täällä valtavat luonnonvarat; metsää, pohjavettä ja energiaa. Näistä tulisi jäädä tietyntyyppinen vero myös paikkakunnalle. Veron maksaisivat ne, jotka nämä raaka-aineet jalostaa. Nyt meiltä viedään kaikki pois. Ainoastaan puunjalostuksessa toimivat tehtaat jättävät tuloja paikkakunnalle. Suurin osa viedään muualle, manailee Vesa Riekki.

Erityisesti asia tulee esille jos joskus Pudasjärvelle rakennetaan esimerkiksi vesivoimalaitos. Kuntaan olisi jäätävä läpi virtaavasta joesta muutakin kuin voimalaitoksen kiinteistöverotuotto.

– Vihreät ovat jo kaapanneet ajatuksen itselleen. Samasta asiasta on kyse ympäristöministerin esittelemässä kaivostoiminnan verotuksessa.

– Oululaiset meinaavat ottaa meiltä pohjavettä. Ei se mitään haittaa, jos siitäkin jäisi jokin euro meille. Jalostuksen myötä syntyvää lisäarvoa palautuisi näin takaisin meille, jatkaa Riekki

Sallan kunta on jo ehdottanut luonnonsuojelualueilta perittävää kiinteistöveroa. Pudasjärvellä valtion metsien osalta on tehty myös uusi keskusteluavaus.

– Valtion metsistä voitaisiin luovuttaa alueita aiemman asutus- ja maanhankintalain esimerkin mukaisesti maanviljelijöille ja metsätalouden harjoittajille. Näin heidän ei tarvitsisi hankkia maata vapailta markkinoilta kalliilla hinnalla. Se vahvistaisi yrittäjyyttä maaseudulla. Täällä on tilojen kasvaessa puute nimenomaan maatalous- ja metsätalousmaasta. Tilat pystyisivät näin laajentamaan ja tehostamaan toimintaansa myös paremmin ympärivuotiseksi.

Riekki muistuttaa, että yli puolet Pudasjärven pinta-alasta on valtion hallinnassa. Kunnassa on toistasataa maatilaa ja 10-15 metsätalousharjoittajaa.

– Metropoli -ajatuksesta pitäisi muuttaa Harvapoli-ajatteluun.

Lue lisää perjantaina Koillissanomista!