Kansallinen veteraanipäivä velvoittaa

27.04. 05:00

Kansallista veteraanipäivää vietetään Suomessa 27. huhtikuuta.

Tänään vietetään jälleen perinteistä kansallista veteraanipäivää ympäri Suomea. Veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja samalla yleinen liputuspäivä.

Kansallista veteraanipäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki tuolloinen pääministeri Kalevi Sorsa. Päivämäärä 27. huhtikuuta on valittu siksi, että Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27. huhtikuuta 1945. Tämä on jäänyt myös Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi.

Sotaveteraanit osallistuivat Suomen sotiin vuosina 1939-1945, talvisotaan 1939-1940, jatkosotaan 1941-1944 ja Lapin sotaan 1944-1945. Jotkut veteraanit olivat sotarintamalla yli viisi vuotta. Osalta heistä meni siellä parhaat ikävuodet ja osalta terveys. Veteraaneja eivät ole pelkästään miehet, vaan monet naiset olivat mukana sodan aikana erilaisissa itsenäisyytemme puolustukseen liittyvissä tehtävissä.

Toiseen maailmansotaan osallistuneet olivat parhaassa iässä pari-kolmekymmentä vuotiaita ja syntyneet viime vuosisadan ensimmäisillä vuosikymmenillä. Nyt veteraanit ovat jo ikä-ihmisiä eikä heitä ole enää paljon jäljellä.

Hartain toive, mitä tällä hetkellä voi vähien sotaveteraanien puolesta esittää, on se, että kaikki pääsisivät kuntoutukseen ja asuinolot laitettaisiin kuntoon. Valtiolle se ei olisi suuri rahallinen menoerä ja osoittaisi konkreettisesti valtion huolehtivan pojistaan.

Heti sotien jälkeen sodassa olleiden asema oli heikko ja kylmän sodan vuosina heistä ei saanut eikä oikein uskaltanut puhua. Pikku hiljaa asenteet ovat onneksi muuttuneet ja sotaveteraanien merkitys tunnustetaan. Ilman heidän urheata taisteluaan itsenäistä Suomea ei olisi.

Vaikka aika tulee joidenkin vuosien päästä veteraaneista vääjäämättä jättämään, huhtikuun 27. päivää on edelleen syytä viettää. Olkoon päivän nimi mikä tahansa. Pieni Suomi selviytyi sodasta itsenäisenä ja ilman veteraanien panosta näin ei olisi. Kyseistä päivää juhlistamalla myös jälkipolvet muistavat heidän uhrauksensa.