Kuntia kuullaan tänään Oulussa

19.03. 05:00

Koillismaan kuntien yhteiseksi vaakunaksi voisi hahmotella vaikka tällaista.

Kuntarakenneuudistukseen liittyvä Pohjois-Pohjanmaan kuntakuuleminen järjestetään Oulussa tänään maanantaina. Jokaiselle maakunnan kunnalle annetaan aikaa neljä minuuttia kertoa näkemyksensä suunnitelmasta. Koillismaan osalta suunnitelma on sellainen, että Kuusamosta, Posiosta ja Taivalkoskesta muodostettaisiin yksi yhtenäinen kunta. Pudasjärvi yhdistettäisiin Ouluun.

Myös maakunnan etelälaidalle esitetään suuria muutoksia nykytilanteeseen ja Vaalan kunta jakautuisi peräti kahtia. Maakunnan tasolla kuntauudistusesitys ei ole saanut kovinkaan suurta kiitosta, eikä kuntien yhdistämisellä uskota saatavan säästöjä.

Koillismaan osalta tehtiin oma kuntaliitosselvitys muutamia vuosia sitten. Siinä tutkittiin Kuusamon, Taivalkosken ja Posion liittämistä yhdeksi kunnaksi. Posio ja Taivalkoski ottivat viime hetkellä kielteisen kannan yhdistämiseen. Kuusamon kanta oli neutraali.

Nyt tehty esitys on Koillismaan osalta samanlainen. Vuosien saatossa tilanne alueella ei ole muuttunut siitä, mitä se oli vuosia sitten. Taivalkoski haluaa säilyä edelleen itsenäisenä. Samoin Posio. Posio tosin ei osallistu Oulun tilaisuuteen, mutta se on tuonut oman mielipiteensä julki Lapin kuntien kuulemistilaisuudessa jo aiemmin. Posio ei halua liittyä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan, mikä tapahtuisi, jos se liitettäisiin Kuusamoon.

Kunnissa tosin myönnetään, että ongelmia tulee olemaan tulevaisuudessa ja nykyisten palvelujen ylläpito vaikeutuu. Väkiluku vähenee edelleen ja samalla jäljelle jäävä väestö ikääntyy. Omasta itsenäisyydestä halutaan pitää silti edelleen kiinni. Pitkien etäisyyksien alueella kuntien yhdistämisellä ei uskota saatavan aikaan taloudellisia hyötyjä. Välimatkat pysyvät ennallaan, vaikka kuntia yhdistettäisiin.

Lopullisen kantansa kunnat lyövät lukkoon antaessaan valtiovarainministeriölle virallisen lausunnon suunnitelmista huhtikuun alkupuolella. Mitä sitten tapahtuu, kun kunnat eivät halua yhdistyä ministeriön ehdotuksen mukaisesti? Pakottaako valtio kunnat kaikesta huolimatta yhteen? Missä menee kuntien itsemääräämisoikeuden raja? Näitä asioita tullaan punnitsemaan, kun valtionhallinnossa tehdään lopullisia päätöksiä asiassa.

Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

KESKUSTELUSSA

    Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

LUKIJOIDEN KUVAT
Liitä mukaan pieni tarina, mitä kuvassa tapahtuu. Koillissanomat voi julkaista kuvan lehdessä.

KATSO KAIKKI KUVAT

TAPIO
    Tapio