Luonnontuotealalla mahdollisuuksia

30.04. 05:00

Makoisia herkkutatteja löytyy myös Koillismaalta, mutta sieniä ei ainakaan vielä osteta täällä.

Erilaisten luonnontuotteiden käyttö ja jalostaminen lisääntyy kaiken aikaa. Sille povataan tulevaisuudessa suuria mahdollisuuksia.

Luonnontuotealaa ja sen tarjoamia vaihtoehtoja pohdittiin Kuusamossa torstaina. Alan yksi edelläkävijä näillä alueilla on suomussalmelainen yritys Arktiset Aromit.

Yhtiön edustaja Simo Moisio totesi, että Koillismaalla luonnontuotealan pienyrityksiä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Kainuussa.

Moisio on havainnossaan oikeassa. Täällä kyllä kasvaa erilaisia luonnonmarjoja, mutta niiden hyötykäyttö on pitkälti poimimista kotitarpeiksi ja tietysti marjojen osalta myös myyntiin.

Sienestys on käytännössä kotitarvepoimintaa lukuun ottamatta pientä määrää keväisin poimittavia korvasieniä.

Koillismaalla luonnontuotteet kasvavat todella puhtaassa luonnossa. Tällainen luomu-arvo kasvaa kaiken aikaa ja maailmalla on tuotteille kysyntää.

Yhdellä luonnontuotealalla Koillismaalla on päästy hyvään vauhtiin. Nimittäin Kuusamossa noin vuoden verran toiminut kalatalo on osoittautunut erittäin hyväksi investoinniksi. Koillismaalla kalavesiä piisaa ja uusien tuotantotilojen myötä erilaisia kaloja voidaan jalostaa ja säilöä huomattavasti paremmin kuin ennen. Kysyntää on ja kaikki kala kuulostaa menevän eteen päin.

Jonkin verran täällä on yritelty vuosia sitten esimerkiksi yrttikasvatusta, mutta siitä ei ole syntynyt mitään mainittavampaa elinkeinollista tulosta.

Sienet ovat olleet pitkälti pimennossa ja niiden käyttö on edelleen alueella aika vähäistä. Viime vuosina Suomessa on huomattu monien sienten merkitys ja niiden poiminnalla on jo melkoinen rahallinen merkitys. Kysymys on ennen kaikkea herkkutateista, joita poimitaan Itä-Suomessa aina Kainuuta myöten ja viedään Italiaan.

Mutta Suomen metsissä kasvaa paljon muitakin jalostettaviksi ja syötäviksi kelpaavia sieniä. On monenlaisia haperoita ja rouskuja.

Täältä löytyy myös japanilaisten himoitsemia matsutakeja, mutta ainakaan vielä niiden hyödyntäminen ei ole oikein onnistunut.

Meillä on jo nyt metsissämme suuri sienten aarreaitta, marjoista puhumattakaan. Näiden kerääminen ja jalostaminen on mitä luonnollisin elinkeinohaara Koillismaalla.

Asiaan kannattaa paneutua. Paljon turhempiinkin projekteihin on rahaa pantu.

Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

KESKUSTELUSSA

    Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

LUKIJOIDEN KUVAT
Liitä mukaan pieni tarina, mitä kuvassa tapahtuu. Koillissanomat voi julkaista kuvan lehdessä.

KATSO KAIKKI KUVAT

TAPIO
    Tapio