Muutamat pilaavat maineen

08.03. 05:00

Poliisi valvoo kelkkailua voimakkaasti varsinkin matkailukeskusten läheisyydessä. Rukalla ja Syötteellä sinivalkoinen poliisikelkka on jo varsin tuttu näky.

Juuri kun päästiin kertomasta, että kelkkailu on siistiytynyt, saimmekin lukea uutisia vakavista kelkkaonnettomuuksista ja holtittomasta kelkkailusta laduilla. Tilastollinen tosiasia on, että kelkkailun turvallisuus on parantunut ja kuolemaan johtavien onnettomuuksien määrä on vähentynyt. Samaan aikaan moottorikelkkailun suosio on kasvanut. Kelkkoja oli viime vuoden lopussa yli 125 000.

Suurin osa kelkoista ja kelkkailusta tapahtuu Pohjois- ja Itä-Suomessa. Hyvin moni kelkkailija siirtyy lomillaan Etelä-Suomen paljailta mailta pohjoisen hangille.

Kelkkakerhot ovat tehneet hyvää työtä omiensa joukossa ja korostaneet muita huomioonottavia ajotapoja sekä ohjanneet kelkkailua merkityille urille. Kelkkakerhot ovat myös monilla alueilla olleet aloitteellisia kelkkareittien kehittäjiä.

Monet kelkkailijat ajelevat kuitenkin kaveriporukalla kelkkakerhojen ulkopuolella. Monilla ei myöskään ole kovin vahvaa kokemusta kelkalla ajamisesta. Vaikka virallisesti kiitellään myös paikallisten noudattavan reittiohjeita ja hankkivan luvan maastoajoon, on totuus myös se, että erämaassa tapahtuu paljon sellaista mistä ei suuremmin huudella. Kylänvälin ajaminen kelkalla selkosia pitkin vaikka pienessä humalassa ei liene aivan todellisuudelle vieras asia.

Kelkkailu on sallittua vesialueilla eli jäällä. Kelkkareiteiltä ei myöskään aina ole ohjattua uraa esimerkiksi huoltoasemille tai muiden palveluiden äärelle. Kun tähän tosiasiaan yhdistää holtittomuuden ja muista piittaamattoman käytöksen on tuloksena rikottuja latuja ja pahimmassa tapauksessa vaaratilanteita.

Mitä enemmän kelkkailijat aiheuttavat pahennusta, sitä tiukempaa valvontaa ja suurempia rangaistuksia vaaditaan. Muutamat vastuuttomat likaavat siis omaa pesäänsä.

Toisaalta yhteiskunnan olisi myönnettävä myös se tosiasia, että kelkkoja on ja niillä liikutaan. Sen sijaan, että nipotetaan huoltoasemalle ajamisesta, tulisi tarvittaessa lakeja muuttaa niin, että moottorikelkka ja mönkijä tunnustetaan arkiseenkin liikkumiseen tarkoitetuiksi moottoriajoneuvoiksi. Samalla ne selkeämmin myös tulisivat sääntöjen piiriin.

Tahallinen laduilla ajelu, kännissä kelkkailu, kaahailu ja toisten ulkoilumahdollisuuksien turmeleminen on niin vastuutonta ja ajattelematonta toimintaa, että toivoa vain sopii, etteivät sitä tee ainakaan täyspäiset ihmiset. Poliisivalvontaa ja, erityisesti, kansalaisvalvontaa kelkkailussa tarvitaan.

Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

KESKUSTELUSSA

    Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

LUKIJOIDEN KUVAT
Liitä mukaan pieni tarina, mitä kuvassa tapahtuu. Koillissanomat voi julkaista kuvan lehdessä.

KATSO KAIKKI KUVAT

TAPIO
    Tapio