Venäläisturistit suurin ulkomaalaisryhmä

18.04. 05:00

Pääjärveläinen Vjatseslav oli käymässä Kuusamossa tiistaina ostoksilla.

Vielä jokunen vuosikymmen sitten Koillismaan teillä näkyi kesäisin erityisesti ruotsalais- ja saksalaisrekistereissä olevia autoja, ehkä myös jokunen hollantilaisauto.

Nyt nämä ovat hävinneet lähes kokonaan, mutta sijalle ovat tulleet venäläisrekisterissä olevat autot.

Niitä näkee nykyisin läpi vuoden eivätkä kaikki ole lähteneet matkaan Pääjärveltä tai Louhen alueelta.

Kuusamossa ja myös naapurikunnissa käydään lomailemassa ja ostoksilla Muurmannin alueelta, Petroskoista, Pietarista ja aina Moskovasta saakka.

Venäläisten matkailijoiden määrä alueella on koko ajan nousussa. Esimerkiksi yöpymiset marras-tammikuun aikana Venäjältä ovat kasvaneet edellistalvesta viidenneksellä.

Kasvua odotetaan myös tulevina vuosina ja parhaillaan tehdään työtä sen eteen, että alueen tuntemus Venäjällä ja sen edeltäjän Neuvostoliiton entisissä alusmaissa kasvaisi entisestään.

Venäjä ja sen venäjää puhuvat naapurimaat muodostavat suuren matkailijapotentiaalin.

Maiden asukkailla on entistä suurempi vapaus matkustaa ulkomaille ja ihmisillä on myös rahaa toteuttaa haaveensa. Vaikka lentomatkailu Venäjältä näille alueille on vähentynyt, automatkailu on selvästi lisääntynyt.

Sallassa tehdyn selvityksen mukaan venäläismatkailijat kertoivat Pohjois-Suomen vetovoimatekijöiksi ostosmatkailun, luonnon puhtauden ja kauneuden sekä liikunta- ja harrastusmahdollisuudet. Tämän ymmärtää hyvin, jos on käynyt Muurmannin alueella ja nähnyt millaisessa tilassa luonto siellä monin paikoin on.

Venäläisille matkailijoille pitää kehitellä enemmän luontoon liittyviä ohjelmapalveluita. Varsinkin kalastus on venäläismiesten ykkösharrastuksia ja täällä riittää kalaisia vesistöjä vaikka muille jakaa.

Eivätkä venäläiset ole vailla yksinomaan jalokalaa, vaan esimerkiksi hauki kelpaa hyvin. Samaan aikaan kun miehet kalastavat, naiset voivat käydä ostoksilla tai virkistäytyä kylpylässä.

Venäjä on näille alueille lähinaapuri ja tänne voi tulla helposti autolla. Siksi alueen markkinointi sinne suuntaan on tärkeää.

Matkailun kannalta viisumivapauden myöntäminen helpottaisi edelleen rajanylityksiä ja halventaisi matkoja maahamme. Viisumivapauden toteuttaminen mitä pikimmin olisi tärkeää.

Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

KESKUSTELUSSA

    Valitettavasti tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen tai palaa etusivulle.

LUKIJOIDEN KUVAT
Liitä mukaan pieni tarina, mitä kuvassa tapahtuu. Koillissanomat voi julkaista kuvan lehdessä.

KATSO KAIKKI KUVAT

TAPIO
    Tapio