Juuri nyt: Ruka on vuoden Bike Park – näin ta­pah­tui pyö­räi­ly­puis­ton nousu hau­ku­tus­ta voit­ta­jak­si

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Tilaajille

Anna läpsy jä­nik­sel­le ja hei­lau­ta käpy liik­keel­le – Mini Rukan in­ter­ak­tii­vi­set hahmot opet­ta­vat las­ke­maan kuin huo­maa­mat­ta

Playground Solutions -yritys suunnitteli Rukalle uudenlaista tekemistä entiseen Bistron rinteeseen.

7-vuotias oululainen Ronja Lehto poseerasi lauantaina Mini Rukan kuvauspaikalla. Lehto oli viikonloppuna ensimmäistä kertaa lautailemassa hiihtokeskuksessa. Joulupukin tuomaan lumilautaan oli tosin otettu jo etukäteen tuntumaa kotipihalla ja Teletappimäessä.
7-vuotias oululainen Ronja Lehto poseerasi lauantaina Mini Rukan kuvauspaikalla. Lehto oli viikonloppuna ensimmäistä kertaa lautailemassa hiihtokeskuksessa. Joulupukin tuomaan lumilautaan oli tosin otettu jo etukäteen tuntumaa kotipihalla ja Teletappimäessä.
Kuva: Jussi Väätäinen

Kun lasketellessa yleensä pyritään väistämään kohteita, Mini Rukalla ei haittaa, jos törmää pujotteluradalla oleviin pehmeisiin jänishahmoihin – päin vastoin.

– Niitä kun läsäyttää, ne kannustavat lasta huudahduksilla, kertoo toimitusjohtaja-suunnittelija Jaakko Tossavainen.

Täksi kaudeksi Itä-Rukalle valmistuneen Mini Ruka -rinteen kuvauspaikan, kiipeilyseinän ja rinteeseen sijoitettujen interaktiivisten hahmojen takana on Tossavainen ja hänen sekä Tuomas Kuoksan Playground Solutions -yritys.

Anna pujotteluradalla olevalle jänikselle läpsy ja saat kannustusta!
Anna pujotteluradalla olevalle jänikselle läpsy ja saat kannustusta!
Kuva: Jaakko Tossavainen

Puhuvien pehmojänisten lisäksi toinen interaktiivinen osio rinteessä on kuukkelin törmäilypuu, josta roikkuvan kävyn kanssa voi heittää ylävitoset.

Tossavainen kertoo etsivänsä työssään ratkaisuja siihen, miten lapset liikkuisivat enemmän.

– Kun interaktiivisia hahmoja on rinteessä, laskemista harjoitellaan salakavalasti ja taitotasokin paranee, kun ei vain laske suoriltaan ylhäältä alas.

Hahmot ovat Tossavaisen suunnittelemia ja valmistamia. Yhteistyötä hän teki interaktiivisissa osioissa ja rakennesuunnittelussa Rovaniemen Redun ja Tequn kanssa.

Kohderyhmänä suunnittelussa on ollut koko perhe. Oppimisen kaari on Tossavaisen mukaan tärkeä. Hän antaa esimerkin: jotta voi oppia tekemään voltin, pitää ensin olla paikka, jossa voi harjoitella kuperkeikkoja.

– Family parkissa opetellaan laskemisen ensiaskeleet. Kun siellä sujuu, on aika siirtyä sompahissiin ja vähän isompaan mäkeen, niin seuraava askel on Mini Ruka. Kun laskeminen sujuu, voi lähteä haastamaan itseään viereiseen Junior Parkiin tai lähteä perheen kanssa muihin rinteisiin.

Kemijärven Luusuasta kotoisin olevalla Tossavaisella harrastuksista on tullut työ. Hän on lumilautaillut ja rullalautaillut koko lapsuutensa ja päätyi sen myötä kesätöinään rakentamaan skeittiparkkeja eri paikkakunnille.

Osaaminen karttui ja työkohteet kasvoivat pikku hiljaa. Tossavaisella on graafisen suunnittelijan koulutus ja hän on itse opiskellut 3D-mallintamisen.

– Lapsena kiinnosti tosi paljon, miten joku on rakennettu. Kaikki piti purkaa ja miettiä, saako ikinä enää kasaan. Tämänkaltainen työ on paras mahdollinen, kun saa suunnitella uusia asioita.

Kuukkelin törmäilypuun kävyn voi heilauttaa liikkeelle.
Kuukkelin törmäilypuun kävyn voi heilauttaa liikkeelle.
Kuva: Jaakko Tossavainen

Aiemmin Playground Solutions -yritys tehnyt muun muassa Duudsonit Activity Park -puistoja, Rovaniemelle vesistömatkailun keskus Roiskeen ja Poriin ulkotrampoliinipuiston. Rukalla myös Kaltiolammen vesipuisto on yrityksen käsialaa.

Rinnealue tarjosi suunnittelijalle erilaisen haasteen kuin aktiviteettipuistot.

– Siellä ei voi hirveästi olla (kohteita), vaan rinteen pitää olla vapaasti laskettavissa.

Myös Ruka tarjosi yllätyksen.

– Vaikka nuoruudessa olen siellä tosi paljon ollut, nyt vasta huomasin, kuinka ilmasto on erilainen. Suhteellinen ilmankosteus ja kuuraantuminen on omaa luokkaansa. Rukalaisille se tietysti on itsestäänselvyys.

Tossavaisen mukaan Mini Rukasta saatu palaute on ollut myönteistä, mutta kohde ei ole vielä valmis.

– Kaikki mitä valmistan, lähtee vasta elämään, kun se on tehty. Nyt opiskellaan ja tehdään seurantaa, miten lapsi, nuori tai perhe siellä liikkuu ja sitä mukaa päivitetään, hän lupaa.