Alennus vähensi ruo­ka­hä­vik­kiä kau­pas­sa – ­Hal­vem­pi hinta van­hak­si me­ne­viin tuot­tei­siin tuntia ennen kaupan sul­ke­mis­ta

Ruokahävikkiä voidaan pienentää monin tavoin, kertoo Luonnonvarakeskuksen Sanna Hietala.
Ruokahävikkiä voidaan pienentää monin tavoin, kertoo Luonnonvarakeskuksen Sanna Hietala.
Kuva: Aku Kallunki

– Poisheittohävikki pienentyi huomattavasti, kun syyskuussa siirryimme 60 prosentin hinnanalennukseen, kertoo Koillismaan Osuuskaupan liiketoimintajohtaja Tuija Heikkinen.

Alennus lisätään vanhaksi meneviin tuotteisiin tuntia ennen kaupan sulkeutumista. Tällöin viimeisen myyntipäivien tuotteiden 30 prosentin alennus muutetaan 60 prosentin alennukseksi.

Ruokahävikki on pienentynyt Heikkisen mukaan enemmän kuin puolella.

– Sitä tulee nyt huomattavasti vähemmän myös hyväntekeväisyyteen, Heikkinen kertoo.

Euroopan Unioni ja Yhdistyneet kansakunnat ovat kampanjoineet ruokahävikin vähentämisen puolesta.

Hietalan mukaan ruokailijan rooli ruokahävikin syntymisessä on kuviteltua vähäisempi.

Myöskään ravintoloissa ja ruokapaikoissa syntyvästä ruokahävikistä suurin osa ei synny ruokailijan lautasella, vaan jo aiemmin ketjussa ja siitä, että ruokaa jää esimerkiksi lounasravintoloissa tarjoiluastioihin.

– Lautastähde on aika pieni osa ravintoloiden tarjoiluhävikkiin ja myös keittiöhävikkiin verrattuna, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) Sanna Hietala, Maaseudun sivistysliitto ja Luonnonvarakeskuksen seminaarissa Kuusamossa.

Ruokahävikkiä voidaan Hietalan mukaan pienentää monin tavoin.

– Esimerkiksi tarjolla ollutta ruokaa ei voida tarjoilla uudelleen, mutta tarjolle aseteltavia määriä voidaan pienentää, Hietala kertoo.

”Lautastähde on aika pieni osa ravintoloiden tarjoiluhävikkiin ja myös keittiöhävikkiin verrattuna.

Ruokahävikin vähentämisestä ravintoloissa

Tarjoilun suhteuttaminen menekkiin

Ruokalistan seuraaminen ja uudistaminen

Pienmmät tarjoiluastiat

Santsausmahdollisuus

Mahdollisuus kotipaketteihin

Hävikkiruuan myynti ja lahjoittaminen

Lähde: Luonnonvarakeskus