Katso kuvagalleria: Rukalla las­ket­tiin Eu­roop­pa cupin fi­naa­li­pai­kois­ta – his­to­rial­li­nen slo­pes­ty­le­kil­pai­lu näytti sekä lu­mi­lau­tai­lun että frees­kin parhaat puolet

Pääkirjoitus: Pre­si­dent­ti Sauli Nii­nis­tö ei usko, että arki meillä ra­ja­kun­nis­sa muuttuu Na­to-jä­se­nyy­den myötä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

"Al­ku­tuo­tan­to elin­tär­keä toi­mi­ala Koil­lis­maal­le" - Koko Koil­lis­maa huo­mioon ottaen pu­hu­taan lähes tu­han­nen ihmisen työ­pai­kas­ta suoraan ja vä­lil­li­ses­ti

Maatalousyrittäjät Taina ja Pasi Karasti pyörittävät Peräposiolla maidontuotantotilaa. Karjaa on yhteensä 130 päätä, joista lehmiä on 70, ja loput nuorta karjaa. Posiolla oli vuonna 1965 peräti 691 maidontuotantilaa, viime vuoden lopussa vastaavasti tiloja oli 30 kappaletta.
Maatalousyrittäjät Taina ja Pasi Karasti pyörittävät Peräposiolla maidontuotantotilaa. Karjaa on yhteensä 130 päätä, joista lehmiä on 70, ja loput nuorta karjaa.
Maatalousyrittäjät Taina ja Pasi Karasti pyörittävät Peräposiolla maidontuotantotilaa. Karjaa on yhteensä 130 päätä, joista lehmiä on 70, ja loput nuorta karjaa.
Kuva: Erkki Ahola

Oi niitä aikoja kun Posiolla oli vielä vuonna 1965 yhteensä peräti 691 (Maataloustuottajien Lapin liiton arkisto/tilasto) maidontuottajatilaa. Paljon on tultu alas, saman tilaston mukaan viime vuoden lopussa Posiolla oli 30 maidontuottajatilaa.

Vaikka maidontuotantotilojen määrä onkin romahtanut, maitoa tuotetaan silti entistä enemmän tilaa kohti. Saman tilaston mukaan Posiolla tuotettiin maitoa vuonna 2000 yhteensä runsaat 14 miljoonaa litraa, joka tekee noin 110000 litraa tilaa kohti. Viime vuonna vastaavasti tuotettiin yhteensä runsaat 7,6 miljoonaa litraa, eli 255 243 litraa tilaa kohti. Alkutuotanto näyttelee Kuusamossa, Posiolla ja Taivalkoskella huomattavaa osaa kuntien elinkeinorakenteesta. Esimerkiksi Posiolla työpaikoista toimialan osuus on noin 20 prosenttia.

Kuusamon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Määttä (kesk.) sanoo toimialan olevan elintärkeän niin Kuusamolle kuin koko Koillismaalle. Toimiala työllistää Kuusamossa suoraan ja välillisesti satoja ihmisiä. Koko Koillismaa huomioon ottaen puhutaan lähes tuhannen ihmisen työpaikasta suoraan ja välillisesti.

– Toimialalla on alkutuotantotilojen lisäksi paljon jalostusta. Kuusamossa on meijeri, juuston tuotantoa, jogurttien ja juustojen tuotantoa sekä kalanjalostusta, Määttä luettelee.

Määtän mukaan Koillismaalla pitää entistä enemmän satsata suoramyyntiin, jolloin tuotteesta on mahdollisuus saada parempi hinta.

– Tässä onkin Koillismaalla yhteistyön paikka. Pientuotantoa voisi olla nykyistä enemmän, ja tällöin jäisi monta porrasta välistä pois, hän toteaa.

Posion maataloustuottajien puheenjohtaja Teemu Mourujärvi sanoo, että niin kaupan portaassa kuin kuluttajienkin pitäisi nykyistä paljon enemmän olla puolustamassa kotimaassa tuotettuja tuotteita.

– Kaupan pitäisi nostaa kotimaisuusastetta ja hankkia Suomessa tuotettuja tuotteita enemmän hyllyihin, mutta tyytyä pienempään katteeseen, jolloin tuottajalla olisi mahdollisuus saada niistä parempi hinta.

Peräposiolla maidontuotantoa pyörittävä Pasi Karasti puolestaan sanoo toimialan tuskailevan kannattavuuden kanssa.

– Kaupan portaan täytyisi tulla vastaan, Karasti toteaa.

Koillismaalla 101 maitotilaa

Kuusamossa on 46 maidontuottajatilaa, lihanauta- ja emolehmätiloja on noin 15, lammastiloja 1. Maitoa tuotettiin viime vuonna yhteensä 11,5 miljoonaa litraa. Osalla maidontuotantotiloista kasvatetaan myös lihanautoja.

Porotalouden eläinkohtaista tukea saaneita viime vuonna oli 39 kappaletta. Tuen saamisen edellytyksenä on, että ruokakuntaan kuuluvat omistavat poroluetteloiden mukaan poronhoitovuoden päättyessä yhteensä vähintään 80 eloporoa.

Posiolla viime vuonna oli 114 tuenhakijaa, näistä lypsykarjatiloja on 30. Maitoa tuotettiin viime vuonna 7,6 miljoonaa litraa. Lisäksi lihanautatiloja on 12, lammastiloja 3, hevostalous 1 tila, sekä muu tuotanto/kasvintuotanto (sisältää porotilat ja kasvinviljely) 68 tilaa.

Taivalkoskella on yhteensä 65 tilaa, joista maidontuottajia on 25 kappaletta. Maitoa tuotettiin 5,6 miljoonaa litraa. Osalla maitotiloista kasvatetaan tilalla syntyneet sonnivasikat teuraiksi. Lisäksi lihakarjatiloja on kolme kappaletta, sekä lisäksi muita tiloja 37 kappaletta, jotka sisältävät porotalouden ja nurmiviljelyn.

Posiolla tuotettiin viime vuonna maitoa 7,6 miljoonaa litraa.