Aluksi oli 29 kirjaa ja 50 pennin vuo­si­mak­sut – Nyt 160-vuo­tias Kuu­sa­mon kir­jas­to juhlii somessa ja se­mi­naa­reis­sa

Ritva Niemeläinen kuvautti itsensä kirjaston selfiekehyksessä yhdessä suosikkikirjansa Andrei Makinen Ruhtinattaren rikoksen kanssa.
Ritva Niemeläinen kuvautti itsensä kirjaston selfiekehyksessä yhdessä suosikkikirjansa Andrei Makinen Ruhtinattaren rikoksen kanssa.
"Pietarsaaresta on Yrjö Koskisen kautta tullut toimitukselle lainakirjasto, Kuusamoon lähetettäväksi. Suomen kansan ystävät ovat sen Pietarsaaresta toimittaneet, ja on nyt täällä Oulussa keliä odottanut perille päästäkseen."

Oulun viikkosanomissa 26.11.1859 ilmestynyt juttu kertoo Kuusamon kirjaston alkumetreistä 160 vuotta sitten.

Kirjat, joita oli 29 nidettä, toimitettiin perille Oulun viikkosanomain toimituksen kautta. Siitä ei ole tietoa, minkä nimisiä kirjoja lähetyksessä oli.

Virallisesti kirjasto perustettiin paikkakunnalle seuraavana vuonna ja tavoitteena oli kansalaisten lukuhalun virkistyttäminen sekä lukutaidon kehittäminen.

– Kirjakokoelma oli lukkarin hoidossa ja alkuunhan lainaaminen oli maksullista, kertoo kirjastotoimenjohtaja Ritva Niemeläinen.

Kirjasto sai varat siten, että jokainen seurakunnan asukas maksoi 3 kopeekkaa eli 12 penniä kirjaston hyväksi silloin, kun hän pääsi ensi kerran ripille. Kirjojen lainaaja joutui myös maksamaan kirjastolle 50 penniä vuosimaksua.

160-juhlavuottaan kirjasto viettää järjestämällä seminaarin marraskuussa. Kuusamo-opistolla keskustellaan lukemisesta, lukutaidosta ja lukuharrastuksesta. Minnan Rytisalon vetämässä paneelikeskustelussa mukana ovat kirjailijavieraat Juha Itkonen, Riina Mattila, Janne Nevala sekä Suvi Ahola.

Syntymäpäiviä kirjasto viettää myös erilaisin sometempauksin. Parhaillaan kirjastossa voi kuvauttaa itsensä selfiekehyksissä lempikirjansa tai -levynsä kanssa. Tavoitteena on tuoda esille lukemista ja lukuinnostusta modernein keinoin.

Lue lisää tiistain paperilehdestä tai näköislehdestä.