Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Antti Luuk­ko­nen on metsien mies ja kol­man­nen polven yrit­tä­jä, joka ei pelkää ostaa kal­lii­ta met­sä­ko­nei­ta – nyt oma­pe­räi­set ideat toivat hänelle ja isäl­leen yrit­tä­jä­pal­kin­non

– Metsäpuolella on kova kilpailu, mutta hyvää työtä tekemällä pärjää, kertoo Heavy Rakenteen omistaja Antti Luukkonen.
-
Kuva: Mikko Halvari

Taivalkosken yrittäjäpalkinnon 2018 pokkasivat lauantain yrittäjäjuhlassa Antti ja Kari Luukkonen Heavy Rakenne Oy:stä. Antti on Kari Luukkosen poika.

Monitoimiyritys toimii puunkorjuussa ja kuljetuksissa Koillismaa-Kainuu -alueella ja tekee voimalinjatöitä koko maassa.

Heavy Rakenne Oy on perustettu vuonna 2002. Yrittämisen juuret ovat kuitenkin kolmannen polven takana, kun Kari Luukkosen isä, Veikko Luukkonen aloitti yritystoiminnan.

VOIMALINJATÖIDEN osuus liikevaihdosta on tällä hetkellä 37 prosenttia. Kilpailu kaikilla yrityksen toimialoilla on kovaa, mutta etenkin voimalinjatöissä auttaa yrityksen pitkä kokemus.

– Pystymme tekemään voimalinjatöitä avaimet käteen -periaatteella. Työmaat kestävät viikosta kahteen vuoteen. Asiakkaina ovat sähkölinjayhtiöt, kertoo Antti Luukkonen.

Yritys työllistää tällä hetkellä 30 henkilöä Taivalkosken, Pudasjärven, Kuusamon ja Oulun alueilta, lisäksi käytetään kolmea aliurakoitsijaa molemmilla toimialoilla. Metsäkoneketjuja yrityksellä on viisi ja lisäksi yksi ketju alihankkijalla.

TYÖNTEKIJÖIDEN rekrytointi etenkin metsäpuolelle on hankalaa. Työvoiman saamista voimalinjatyömaille hankaloittaa puolestaan reissutyö, kun sunnuntaina on lähtö ja kotiin palataan torstaina.

Vuoden Yrittäjä 2018 -palkinnon jakoperusteissa kehutaan Heavy Rakenteen tuoteideoinnin omaperäisyyttä, mittavia investointeja, toiminnan vakautta ja sitä, että yritys on merkittävä työllistäjä alueellaan.

Kutsuvieraina Taivalkosken yrittäjäjuhlassa olivat muun muassa maakuntajohtaja Pauli Harju ja asiantuntija Merja Paloniemi Suomen Yrittäjistä. Hän puhui tulevasta Amis-uudistuksesta.

– Mediakeskustelu on keskittynyt peruskoulusta tulevien ammatillisten opiskelijoiden toteutuksen seuraamiseen.

KOULUTUSTA tarvitsevat tänä päivänä kuitenkin yhä enemmän alanvaihtajat, vailla perusasteen tutkintoa olevat, työttömät ja perusasteen päättävät henkilöt.

– Koulutusta tarvitaan ja osaajia löytyy, kun maailma on avoin. Toisin sanoen tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa, Paloniemi painotti puheensa lopuksi.

Taivalkosken Yrittäjien puheenjohtajana jatkaa Pekka Vääräniemi, hallitukseen valittiin Pirjo Tolkkinen, Tiia Manninen ja Pasi Kivimäki. Hallituksessa jatkavat Pirjo Jylkäs,Jukka Kivelä ja Heikki Hoikkala.

Työvoiman saamista voimalinja-työmaille hankaloittaa reissutyö.