Antti Rinteen hal­li­tus on eronnut

Pääministeri Antti Rinne.
Pääministeri Antti Rinne.
Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Antti Rinne hallitus erosi tiistaina. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt eron ja pyytänyt hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä.

Keskustan puoluehallituksen jäsen, Keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen kertoi aamulla odottavansa jännityksellä, mitä tiistain myötä tapahtuu hallituskriisissä.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tapasivat pääministeri Rinteen tiistaina aamulla valtioneuvoston linnassa.

Myös keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmät kokoontuvat tiistaiaamuna.

Parviainen oli maanantaina mukana puoluehallituksen kokouksessa etäyhteydellä Rukalta. Keskusta ilmaisi maanantaina eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kokousten jälkeen, että sillä on epäluottamusta pääministeriä kohtaan. Puolue pyysi SDP:tä korjaamaan tilanteen. Käytännössä pyyntö on tulkittava kehotukseksi vaihtaa pääministeriä.

Maanantai-iltana pääministeri Rinne kertoi SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen, että sillä on puolueen luottamus. Myös puoluesihteeri Anton Rönholm kertoi SDP:n olevan Rinteen takana.

Rinne kommentoi keskustan viestintää epäselväksi.

– Jos minun viestintääni on haukuttu epäselväksi, keskustalla se on vielä epäselvempää. Haluan oikeusturvanikin takia saada selvän vastauksen kyllä vai ei, ja mitkä ovat sen perusteet, Rinne sanoi.

Keskustan puoluehallituksen jäsenen Ulla Parviaisen mielestä keskustan viesti on selkeä.
Keskustan puoluehallituksen jäsenen Ulla Parviaisen mielestä keskustan viesti on selkeä.
Kuva: Mikko Halvari

Parviaisen mielestä keskustan viesti oli selkeä.

– Puoluehallitus on eilettäin mielestäni selkeän viestin antanut: hallituoshjelma on hyvä, hallituksen kokoonpano on hyvä, luottamus henkilöön mennyt.

– Kenties kuuluu osana julkisuuspeliin, luulisin näin. Viesti on selvä. Tämä on vain politiikan koukerokieltä, Parviainen kommentoi aamulla.

Lenkiltä tavoitettu Taivalkosken valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Urpo Kortetjärvi (sd.) toivoo pikaista ratkaisua hallituskriisiin.

– Täytyy sanoa, ettei tämä tilanne todellakaan ole mukava kenellekään.

Kortetjärven mukaan Rinteen tekemä ratkaisu erota on tässä tilanteessa siis oikea.

Kortetjärvi suree, että tällaisia tilanteita politiikassa syntyy aina silloin tällöin. Hänen mukaansa nämä kriisit eivät todellakaan herätä ihmisten luottamusta politiikkaan ja yhteisten asioiden hoitoon.

– Tällaista tämä nyt kuitenkin on.

Urpo Kortetjärvi.
Urpo Kortetjärvi.
Kuva: Risto Pikkupeura

Sosiaalidemokraattien puoluekokous on tarkoitus pitää ensi kesäkuussa. Kortetjärven mukaan ei olisi yhtään huono ratkaisu aikaistaa kokousta, vaikka järjestelyillä onkin tulenpalava kiire.

– Tällaiset epäselvät tilanteet puolueen johdossa ovat kaikkien kannalta kiusallisia. Puoluevaltuusto kokoontuu ensi viikon keskiviikkona ja silloin todennäköisesti asiasta päätetään.

Uusiksi puheenjohtajaehdokkaiksi on julkisuudessa esiintynyt ainakin kolme nimeä: Sanna Marin, Antti Lindtman ja Ville Skinnari.

– Tunnen kaikki henkilökohtaisesti ja olen harvinaisen vakuuttunut, että jokainen heistä pystyy hoitamaan puolueen puheenjohtajuuden ja pääministerin viran.

Kortetjärven mielestä politiikkaan on viime vuosien aikana tullut uusia sävyjä, joita on edesauttanut sosiaalinen media.

– Pitää muistaa, mitä on sanonut ja missä. Kaikki on helppo tarkistaa ja media on nykyään tarkkana. Se on heidän tehtävänsä ja hyvä niin.

Parviaisen mielestä tilanteeseen ei ole löydettävissä hyvää ratkaisua.

– Odotetaan seuraavia siirtoja.

Antti Rinne ja Päivi Käkelä keskustelivat, kun Rinne vieraili Kuusamossa vuonna 2017.
Antti Rinne ja Päivi Käkelä keskustelivat, kun Rinne vieraili Kuusamossa vuonna 2017.
Kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Hallituskriisin taustalla on postinlajittelijoiden työehdoista paisunut riita. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero erosi ministerin tehtävästä viime viikolla. Hallituksen ero kilpistyi siihen, että pääministerillä ei ollut keskustan luottamusta. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ilmoittivat, että pääministerillä on heidän luottamuksensa.

Uutinen päivittyy.