Joko luit: "Sil­loin räjähti rengas ja rupesi nä­ky­mään liek­ke­jä" – katso kuinka Posion pa­lo­mie­het tal­tut­ti­vat lii­ken­ne­pa­lon

Minne mennä: Ka­rao­ke­kar­ne­vaa­lit Ru­kal­la, nuo­ral­la­tans­sia Kuu­sin­ki­joen Myl­ly­kos­kel­la – katso Koil­lis­maan ta­pah­tu­mat

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Asiakas maksaa vähän tai ei erik­seen mitään

Irma Murtovaaran lääkerobotti.
Irma Murtovaaran lääkerobotti.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon kaupungin kotihoito ottaa lääkeautomaatit käyttöön alkaneen puolivuotta kestävän kokeilun jälkeen asiakkaille yhtenä palveluna. Kaupunki vuokraa laitteita niitä valmistavalta yritykseltä.

Tällä hetkellä kymmenen asiakasta kokeilee automaattia ilman kustannuksia. Sitä mitä lääkeautomaatin käyttäminen tulee jatkossa maksamaan asiakkaalle, ei ole vielä määritelty, sanoo kotihoidon esimies Anu Lämsä.

– Käytöstä tuskin aiheutuu suuria kustannuksia asiakkaalle. Parin kympin luokkaa kuukaudessa tai se tulee sisältymään säännöllisen kotihoidon maksuihin. Maksuista päättää perusturvalautakunta.

Lääkerobotti muistuttaa ja tarjoilee lääkkeet, mutta se on tavallaan myös turvalaite. Jos asiakas ei ota pussia laitteesta, automaatti ilmoittaa siitä kotihoidolle.

– Silloin tiedämme epäillä, että jotain on ehkä pielessä ja lähdemme tarkistamaan tilanteen.

Lääkerobotin käyttöä voi laajentaa lääkehoidosta myös muille elämän alueille.

– Sen saa muistuttamaan esimerkiksi suihkeena otettavasta lääkkeestä tai korttelikerhosta tai siitä että ystävä tulee hakemaan tänään iltamiin.

Kun asiakas lähtee matkoille, tarvittavat lääkkeet saa ulos automaatista ja mukaansa hoitajan avustuksella.

On siinä se huoli, että ehtiikö kotiin iltapäivällä, sanoo robottia koekäyttävä Irma Murtovaara.

– Se pompottaa täällä aika pitkään.