Mainos

Au­to­lai­nat ver­tai­lus­sa: suuria eroja eri vaih­to­eh­to­jen välillä

Korkovartija.fi-lainavertailusivusto selvitti helmikuussa 2021 autolainojen hintoja keräämällä korko- ja kulutiedot 17 pankin ja rahoituslaitoksen sekä viiden autoliikkeen verkkosivustolta.

Korkovartijan autolainavertailun tulokset.
Korkovartijan autolainavertailun tulokset.

Korkovartija.fi:n tutkimuksessa vertailtiin kustannuksia 10 000 € autorahoitukselle viiden vuoden maksuajalla.

Selvitys osoitti muun muassa seuraavaa:

● Edullisin vaihtoehto oli kokonaiskuluiltaan 46,3 % kalleinta halvempi

● Euroissa tämä tarkoitti 5316 euron erotusta

● Matalin todellinen vuosikorko oli 5,71 %, kallein taas 25,16 %

● Luoton avausmaksuissa oli suuria eroja (halvin 0 €, kallein 299 €)

● Kuukausittain toistuvien kulujen erot olivat suhteellisesti suuria (pienin 0 €/kk, suurin 12,5 €/kk)

● Pienimmän ja suurimman maksuerän ero oli 87 euroa

Vertailun edullisin autorahoitus löytyi kivijalkapankista. Selvityksen mukaan perinteisistä pankeista Aktian lainassa oli pienin todellinen vuosikorko (5,71 prosenttia). Pienin mahdollinen nimelliskorko oli 4,5 prosenttia avausmaksun ollessa 60 euroa ja kuukausittaisen tilinhoitopalkkion 4 € / kk.

Korkovartija.fi:n markkinointivastaava Marja Eskola ei osannut odottaa tällaista tulosta:

– Olimme tuloksesta hieman yllättyneitä, sillä vastaavissa aikaisemmin tehdyissä selvityksissä nettipankit ovat nousseet esiin edullisimpina lainantarjoajina. Tällä kertaa viidestä halvimmasta lainasta kolme olisi saanut niin sanotun tavallisen pankin kautta (Aktia, OP ja POP pankki). Nettipankeista kärkiviisikkoon pääsivät norjalaispankit Bank Norwegian ja Komplett Bank.

Tietoa selvityksen toteutuksesta

Korko- ja kulutiedot kerättiin vertailussa mukana olleiden pankkien, rahoituslaitosten ja autoliikkeiden sivustoilta.

Mukana olivat:

● Nordea

● S-Pankki

● OP

● Aktia

● Bank Norwegian

● Fellow Finance

● Ferratum

● Svea Ekonomi

● Bigbank

● Resurs Bank

● POP Pankki

● Komplett Bank

● MyLender

● Nordax Bank

● Saldo

● Collector Bank

● Instabank

● Pörhön autoliike

● Auto-Suni

● J. Rinta-Jouppi

● Autotalo Laakkonen

● Kamux

Vertailussa tulee huomioida, että korkojen osalta tarkasteltiin sekä pienintä että suurinta markkinoitua korkoa. Järjestys edullisimman ja kalleimman vaihtoehdon välillä tehtiin käyttämällä niiden keskiarvoa.

Lopullinen korkotaso määräytyy aina asiakaskohtaisesti rahoitusliikkeen tekemään luottoanalyysiin perustuen. Korot ovat kuitenkin markkinoidun korkohaitarin sisällä, eli selvitys antaa hyvän, mutta hieman viitteellisen kuvan autolainojen koroista.

Autoliikkeiden tarjoamia rahoitusratkaisuja ei laskettu mukaan itse vertailuun, koska autoliikkeet eivät itse toimi rahoittajina. Ne ainoastaan välittävät kumppaniensa autolainaratkaisuja.

Autoliikkeiden markkinoimissa vaihtoehdoissa korostui matala nimelliskorko, mutta samalla huomattavan suuri avausmaksu.

Korkovartija on ilmainen tietolähde kuluttajille

Korkovartija.fi on riippumaton ja käyttäjille täysin ilmainen vertailusivusto, jonka sisällöstä valtaosa käsittelee lainoihin liittyviä aiheita.

– Sivustollamme voi autolainojen lisäksi vertailla kulutusluotot tai muut eri lainatyypit sekä lukea perusteellisia arvosteluja eri lainapalveluista. Pyrimme testaamaan itse kaikki lainanvälittäjät ja pankit, joista näitä arvosteluja kirjoitamme. Teemme oikeita lainahakemuksia ja välillä jopa nostamme lainan tilillemme voidaksemme kertoa sivustomme lukijoille todellisia kokemuksia näistä rahoituslaitoksista. Lukijamme kiittelivät meitä siitä, että havainnollistamme esimerkiksi kuvankaappauksien kera lainahakuprosessia ja kerromme rehellisesti, jos jokin lainapalvelu on mielestämme huono, Eskola toteaa.