Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

”Aut­ta­mi­nen on kut­su­mus­työ­tä” - Eläk­keel­le siir­ty­nyt Posion pa­lo­pääl­lik­kö Veli Määttä jatkaa VPK:n ri­veis­sä

Eläkkeelle siirtynyt Posion palopäällikkö Veli Määttä teki viimeisen työpäivänsä virkaurallaan keskiviikkona. Määttä nähdään pelastustehtävissä jatkossakin. Hän on jo liittynyt Posion VPK:n riveihin.
Eläkkeelle siirtynyt Posion palopäällikkö Veli Määttä teki viimeisen työpäivänsä virkaurallaan keskiviikkona. Määttä nähdään pelastustehtävissä jatkossakin. Hän on jo liittynyt Posion VPK:n riveihin.
Kuva: Erkki Ahola

Eläkkeelle siirtynyt Lapin pelastuslaitoksen Posion yksikön palopäällikkö Veli Määttä, 64, teki viimeisen työpäivänsä virkaurallaan keskiviikkona (31.1.).

Vaikka Määttä siirtyykin eläkepäiville, hänet nähdään pelastustehtävissä jatkossakin. Hän on jo liittynyt Posion vapaaehtoisen palokunnan, VPK:n riveihin.

– Auttaminen on kutsumustyötä, Määttä toteaa.

 

– Tämä on minulle jatkossa harrastus. VPK:n toiminnan lisäksi vapaa-aikana riittää puuhaa omakotitalossamme, jossa aina on pientä tekemistä. Hiihtämäänkin pitää välistä ehtiä niin pysyy kunto hyvänä, Määttä kertoo eläkepäiviensä suunnitelmista.

Ennen pelastuslaitoksen palvelukseen siirtymistään Veli Määttä toimi määräaikaisissa rakennusmestarin tehtävissä Posion kunnassa.

– Rakennusmestarin tehtävä oli määräaikainen, vuosi kerrallaan. Tuolloin 1980-luvun alussa rakentaminen Posiolla oli vilkasta. Soukkavaaran ja Pentikin lisäksi rakennettiin tämä teollisuushalli, johon sitten myös paloasema siirtyi kunnanviraston alakerrasta.

– Palotarkastajan virka tuli sitten auki. Hain siihen, ja minut valittiin. Aloitin tehtävässä vuonna 1985, Määttä muistelee.

– Ensimmäinen sammutuskeikkani oli Morottajantien varressa, jossa omakotitalossa oli syttynyt tulipalo. Se ei päässyt kuitenkaan leviämään, ja säästyttiin isommilta vahingoilta.

 

Posion palopäällikkönä puolestaan pitkään toiminut Pekka Ahola siirtyi vuonna 2010 palomestariksi Pohjanmaalle.

Veli Määttä toimi aluksi Lapin pelastuslaitoksen Posion yksikön vt. palopäällikkönä. Myöhemmin hänet nimettiin siihen pysyvästi.

Mikä tehtävä tulee mieleesi työurasi aikana, jolloin olet pelastustehtävissäsi joutunut kaikkein tiukimmille henkisesti?

– Liikenneonnettomuudet, joissa on menehtynyt ihmisiä, ne ovat olleet kaikkien kovimpia paikkoja, Määttä sanoo.

– Henkilövahinkoihin liittyvissä tapauksissa palatessamme onnettomuuspaikalta vapaaehtoisen palokunnan miehistön kanssa, nollaamme onnettomuustilanteen keskustelemalla. Jokainen kertoo omat tuntemuksensa.

Määtän mukaan jokainen onnettomuustilanne käsitellään heti. Tarvittaessa miehistölle järjestetään Posion terveyskeskuksesta mielenterveystoimistosta ammattiapua.

 

Suurin muutos Posion paloaseman toiminnassa koettiin vuonna 2004, jolloin se siirtyi Lapin liiton alaisuuteen. Posion asemasta tuli Lapin pelastuslaitoksen Posion yksikkö.

– Käytännön toimintaan muutoksella ei ollut vaikutusta. Suurin muutos oli siinä, että hallinto siirtyi Rovaniemelle, ja kalusto siirtyi Lapin pelastuslaitoksen omistukseen. Posion paloasema on vuokralla Posion kunnan omistamissa tiloissa.

Määtän mukaan Posiolla suurin haaste jatkossa liittyy uusien jäsenten saamiseen VPK:n riveihin.

– Uusia miehiä ottaisimme mielellään VPK:n riveihin. Tilanne vain tahtoo olla se, että nuoret muuttavat opiskelun perässä pois Posiolta, ja eivät palaa, ellei ole töitä tarjolla.

– Ikärajaa VPK:ssa ei ole. Tietyt testit on kuitenkin läpäistävä. Meillä iäkkäin palomies tällä hetkellä täyttää pian 70 vuotta. Voimme antaa tarvittaessa myös helpompia tehtäviä, voi päästä vaikkapa autonkuljettajaksi, Määttä kertoo.

 

Sisäministeri Päivi Räsänen myönsi väestönsuojelun I luokan mitalin palopäällikkö Veli Määtälle vuonna 2014.

Vuonna 2001 Määttä vastaanotti väestönsuojelun II luokan mitalin.

Väestönsuojelun ansiomitali myönnetään ansiokkaasta tai erittäin ansiokkaasta työstä väestönsuojelun hyväksi.

”Posiolla suurin haaste jatkossa liittyy uusien jäsenten saamiseen VPK:n riveihin.