"Ei kukaan lähde is­tu­maan sa­tee­seen pariksi tun­nik­si" – Katetut kat­so­mot Tai­val­kos­ken ke­sä­teat­te­rei­den valt­ti­na, Kuu­sa­mos­ta ny­ky­ai­kai­nen katsomo vielä puuttuu

Taivalkosken Teatterin Päätalonäytelmän viimeinen esitys nähdään tulevana sunnuntaina.
Taivalkosken Teatterin Päätalonäytelmän viimeinen esitys nähdään tulevana sunnuntaina.
Kuva: Sisko Ojajärvi

Koillismaan kesäteatterikausi lähenee loppuaan. Taivalkosken Pölkky-teatterin ja Kuusamon Näyttämön viimeiset näytökset pidettiin viikonloppuna. Taivalkosken Teatterin viimeinen Päätalo-esitys Herkonmäellä nähdään tulevana sunnuntaina.

Katetut teatterit näyttivät sateisena kesänä voimansa. Sekä Taivalkosken Jokijärven että Herkonmäen kesäteattereiden katsomot on katettu ja esitysten yleisömäärät nousivat selvästi Kuusamon kattamatonta kesäteatteria korkeammalle.

Suurimman yleisömäärän keräsi Jokijärven kyläseuran Luponmakaajat, jonka näki yli 3000 katsojaa.

– Meillä oli tosi hyvä kesä siihen nähden, että ollaan pieni kylä ja pienellä porukalla tehdään, kertoo näytelmän ohjannut Elsa Ruokangas.

– Itse ajattelin, että jos pariintuhanteen päästään, niin olen tyytyväinen. Yli kolmentuhannen luvuista en osannut haaveillakaan. Päätalo-aihe näkyy vetävän, vaikka tiedän, että se myös jakaa ihmisten mielipiteitä.

20-vuotisjuhlaansa viettävässä Pölkky-teatterissa nähtiin Kalle Päätalon kirjoittama Luponmakaajat ensi kertaa esitettynä.

– Meillä oli kaikkiaan 14 näytöstä ja yleisöltä tuli pääasiassa positiivista palautetta ja kiitosta. Esitysten jälkeen vieraat viipyilivät teatterialueella, kahvittelivat ja tulivat juttelemaan näytelmästä.

Ruokangas kokee, että katetut kesäteatterit ovat nykyaikaa.

– Enää ei lähdetä sateeseen istumaan. Katettu teatteri vaikuttaa paljon katsojalukuihin ja viihtyvyyteen.

Taivalkosken Teatterin Päätalo-näytelmän on käynyt katsomassa reilut 2000 katsojaa, kun vielä yksi näytös on esittämättä.

– Alkukesä oli kylmän sorttinen, mutta loppua kohti vauhti on kiihtynyt. Kävijämääriin ollaan tyytyväisiä ja palautteen mukaan ihmiset ovat olleet erityisen tyytyväisiä näkemäänsä, kertoo Taivalkosken Teatterin Esa Kemppainen.

– Tänä kesänä loppuaplodit on saatu poikkeuksetta seisovalta yleisöltä. Tätä ei olla usein aikaisemmin koettu ja kertoo, että ollaan onnistuttu hyvin.

Kuusamon Näyttämön katsojaluku jäi viime vuodesta noin kahdellatuhannella. Katsojia oli tänä kesänä 1811, kun luku oli viime kesänä 3800.

– Sää oli kerta kaikkiaan huono, eikä yleisö lähde istumaan sateeseen pariksi tunniksi. Kate suojaisi sekä sateelta että kuumuudelta ja sen saaminen on meille tärkeä asia, kertoo Kuusamon Näyttämön sihteeri Esa Tikkanen.

Näyttämön Käpyhovi taistelee oli itsenäinen jatko-osa vuonna 2013 nähdylle Harmaat Pantterit -näytelmälle. Näytelmästä saatiin kiitosta, mutta vähäinen kävijämäärä harmittaa.

– Onhan se harmi, että kun puoli vuotta satsataan täysillä ja meillä on maksullinen ammattiohjaaja, niin ollaan täysin sään armoilla.

Missä kesäteatteria katsotaan ensi vuonna, on vielä hämärän peitossa. Tikkanen arvioi, että Helikummun vanha kesäteatterialue saataisiin käyttökuntoon suhteellisen nopeasti, mutta sinnekin tarvitaan kate.

– Nyt ollaan puun ja kuoren välissä. Ohjaaja on sovittu, mutta näytelmää ei voida valita, ennen kuin paikka on tiedossa. Toivotaan pikaisia päätöksiä kaupungin suunnalta.