Elämäni naiset -tai­de­näyt­te­ly esillä Tai­val­kos­kel­la

Päätalo-keskuksessa olevassa näyttelyssä olevat taulut on tehty eri tekniikoita käyttäen.
Päätalo-keskuksessa olevassa näyttelyssä olevat taulut on tehty eri tekniikoita käyttäen.

Tekstiilityönopettaja Anu Junes-Kähkölä kokosi Pistoja ja pintoja -ryhmän Oulu-opistolle jo 17 vuotta sitten. Alku ei ollut kovin lupaava, sillä aluksi kurssilaisia oli vain yksi.

Vähitellen ryhmä on kulkenut opettajansa mukana Kempeleen kansalaisopiston ja Raahe-opiston kautta takaisin Oulu-opistolle. Vuosien varrella ryhmä on kasvanut 20-jäseniseksi, joka tulee Ouluun pitkin maakuntaa pitkienkin matkojen päästä.

Luovan kirjonnan ryhmässä on vuosien varrella kokeiltu monenlaisia tekniikoita perinteisistä käsillä tehdyistä pistoista luovaan konekirjontaan.

Elämäni naiset -näyttelyssä Taivalkoskella on esillä kaikkiaan 49 työtä, jotka on tehty erilaisille materiaaleille, niissä on käytetty kuvansiirtomenetelmiä - vain mielikuvitus on ollut rajana.

– Opiskelijoiden tekemisissä korostuu yksilöllisyys, jonka vuoksi kaikki työt ovat hyvin erilaisia, Junes-Kähkönen kertoo.

Näyttelyn työt ovat hyvin persoonallisia ja voin kuvitella, että hyvin tekijöidensä näköisiä. Teokset kertovat perhepiirin henkilöistä ja suvun historiasta. Lähes jokainen työ on oma tarinansa.

Siksi ne ovatkin niin henkilökohtaisia ja puhuttelevia, vaikka niissä esiintyviä ihmisiä ei tunnistakaan.

– Persoonallisten töiden tekemisessä ei ole sääntöjä, vaan on vain mahdollisuuksia tehdä asioita monella eri tavalla, Junes-Kähkönen sanoo.

Pistoja ja pintoja -näyttely on kiertänyt laajalti aina ulkomaita myöten. Merkittävin näyttely on ollut kutsuttuna vierailijana osallistuminen vuoden 2017 Tekstiilibiennaaleen Villefranchessa Ranskassa.

– Sielläkin oli sama teema kuin Taivalkoskella eli Elämäni naiset.

Mikäli haluat mennä erilaiseen taidenäyttelyyn, pistäydy Päätalo-keskuksessa. Se kannattaa.