Elanto monesta läh­tees­tä – Mo­ni­toi­mi­yrit­tä­jät Inga ja Raimo Po­ro­pu­das eivät ole päi­vää­kään ka­tu­neet Po­siol­le yrit­tä­jik­si muut­ta­mis­taan

Monialayrittäjä Raimo Poropudas valmistaa asiakkaalle nimilaattaa postilaatikkoon. Yrittäjien elanto muodostuu monista lähteistä, muun muassa passikuvien ottamisesta. <span class="type--start">Inga </span>ja Raimo <span class="type--person">Poropudas</span> pyörittävät  yritystään kahdestaan. Ingan Tuvan he avasivat lähes seitsemän vuotta sitten.
Monialayrittäjä Raimo Poropudas valmistaa asiakkaalle nimilaattaa postilaatikkoon.
Monialayrittäjä Raimo Poropudas valmistaa asiakkaalle nimilaattaa postilaatikkoon.
Kuva: Erkki Ahola

Siitä on kulunut pian seitsemän vuotta, kun posiolaissyntyinen Raimo Poropudas palasi Haukiputaalta kotimaisemiinsa Posiolle, ja avasi yhdessä puolisonsa, Oulusta lähtöisin olevan Inga-puolisonsa kanssa Ingan Tuvan Posion torin kupeessa sijaitseviin tiloihin. Yrittäjäksi ryhtyminen pienessä kunnassa tiesi heille sitä, että elanto on hankittava monesta lähteestä.

– Uutena palveluna jo reilun vuoden olemme ottaneet lupakuvia passeihin, henkilökortteihin ja ajokortteihin. Tälle palvelulle on ollut yllättävän paljon kysyntää, lähes joka päivä on kuvaamista, Raimo Poropudas kertoo.

– Yritystoimintamme perustuu täysin monialayrittäjyyteen. Yksistään yhdellä palvelulla ei ole elämisen mahdollisuuksia.

Kun Poroputaat avasivat yrityksensä maaliskuussa 2013 entisissä luontaistuoteliikkeen tiloissa, he aloittivat toimintansa myymällä matkahuoltopalveluita, kahvia, lahjatavaroita ja käsitöitä.

Liiketiloissa aluksi vuokralla olleet Poroputaat hankkivat kiinteistön omistukseensa keväällä 2015. Heidän liiketoimintansa laajeni saman ajankohdan mukaan huonekaluihin ja sisustustuotteisiin kun huonekalubisnestä pyörittänyt ranualainen Veken Kaluste myi toimintansa Poroputaille, ja se siirtyi Ingan Tupa avoimen yhtiön nimiin.

Inga ja Raimo Poropudas pyörittävät yritystään kahdestaan. Kesätyöntekijöitäkään he eivät viime kesänä palkanneet, vaan tekivät yrityksen kaikki työt itse.

– Muikkumarkkinoiden aikaan heinäkuussa oli vilkas viikonloppu, mutta kahdestaan veimme ne kaksi markkinapäivää läpi, Raimo naurahtaa.

Ilman mökkiläisten tuomaa merkittävää ostovoiman lisäystä yrittäjien leipä olisi huomattavasti pienempi. Mökkiläisiä saapuu kesäaikana mökeilleen Posiolle, ja he vilkastuttavat posiolaisten yrittäjien liiketoimintaa. Se näkyy myös Ingan Tuvalla kesällä kasvavana liikevaihtona.

Lue juttu kokonaisuudessaan näköislehdestä tai printistä.

Yrittäjiksi Posiolle

Inga ja Raimo Poropudas irtisanoutuivat entisistä työpaikoistaan, ja muuttivat yrittäjiksi Posiolle loppuvuodesta 2012.

Poroputaat avasivat maaliskuussa 2013 Ingan Tuvan Posiolla kiinteistössä, joka alun perin toimi Kievarina ja linja-autoasemana.

Yrittäjäpariskunta alkoi pyörittämään matkahuoltopalveluita, kahvilaa sekä myymään lahjatavaroita ja käsitöitä

Kevään lopulla 2015 Poroputaat hankkivat kiinteistön omakseen, ja jatkoivat siinä ranualaisen Veken Kalusteen pyörittämää huonekalu-ja sisustusliikettä.

Toukokuun alusta 2018 lähtien Ingan Tupaa pyörittävät yrittäjät luopuvat Matkahuollon palveluista.

Vuoden 2018 syksyllä Ingan Tuvan avoimen yhtiön liiketoiminta laajenee, ja yritys alkaa tarjoamaan lupakuvia passeihin, henkilökortteihin ja ajokortteihin.

Ingan Tupa jatkaa paikkakunnalta lopetetun Posion Koru- ja kuvaliikkeen pyörittämää pokaalien ja palkintojen välittämistä sekä niihin liittyvää kaiverrustoimintaa.