Toimittajalta: On­nel­li­suus koostuu useista eri pa­li­kois­ta – ei ole väärin unel­moi­da niistä kai­kis­ta

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Elina Kemp­pai­nen Kuu­sa­mon ää­ni­ku­nin­ga­tar – laa­ja­poh­jai­sel­le ja rau­han­yh­dis­tyk­sen lis­toil­le yksi paikka lisää, kes­kus­ta hävisi kaksi paikkaa

Elina Kemppainen
Elina Kemppainen
Kuva: Mikko Häme

Kuusamon seurakuntavaalien äänestysprosentti laski hieman yli neljällä prosentilla neljän vuoden takaisesta. 26,1 prosenttia äänioikeutetuista antoi sunnuntaina käydyissä vaaleissa äänensä, kun edellisissä vaaleissa vastaava luku oli 30,3. Äänestäneitä oli 2 817, kun äänioikeutettujen määrä on 10 794.

16–17-vuotiaiden äänestysprosentti selviää tänään tiistain aikana.

– Nuorten äänestäjien osuus ei vielä ole tiedossa. Kutsumme vaalilautakunnan koolle tiistaiksi ja laskemme manuaalisesti nuorten äänestäjien osuuden, kertoo Kuusamon seurakunnan hallintosihteeri Juha Tervo.

Kuusamon seurakunnan uudessa kirkkovaltuustossa keskustalla on 14 (-2) paikkaa, laajapohjaisella 8 (+1) ja Rauhanyhdistyksen kristillisten perusarvojen puolesta -listalla 5 (+1) paikkaa.

Kuusamon äänikuningattareksi nousi istuva kirkkovaltuuston puheenjohtaja Elina Kemppainen. Keskustalaisen seurakuntaväen valitsijayhdistyksen ehdokas sai kaikkiaan 197 ääntä. Hyvin ääniä keräsi myös samaisen listan Arto Veteläinen (159 ääntä.)

– Hyvältähän äänimäärä tuntuu. Samalla kuitenkin harmittaa seurakunnan puolesta se, että kokonaisäänestysprosentti laski edellisvaaleista, Kemppainen kertoo.

Kemppainen on tyytyväinen siihen, että uudessa kirkkovaltuustossa on naisia ja miehiä tasapuolisesti.

– Mukaan saatiin myös yksi nuori, alle 29-vuotias edustaja. Meillä on hyvä porukka kasassa ja uskon, että töitä päästään tekemään hyvässä hengessä, aivan kuten nykyisessäkin kirkkovaltuustossa on ollut.

Uuden valtuuston kausi alkaa koulutuksella ja perehdytyksellä.

– Strategiaa päästään työstämään eteenpäin ja myös pappilan peltoihin liittyvä kaavoitus lähtenee etenemään. Meillä on hyvä taloustilanne, mutta tarkkana täytyy tietysti aina olla.

Laajapohjaiselta ehdokaslistalta eniten ääniä keräsi Leena Mustonen (116). Kristillisten perusarvojen puolesta -listalla eniten ääniä sai Anitta Vääräniemi (85).

Perussuomalaiset seurakuntalaiset -ehdokaslistan ainoa ehdokas Tarmo Tyni ylsi varasijalle 31 äänellä.

Valituista 27 kirkkovaltuutetusta uusia on 12. Keskustalaisen seurakuntaväen valitsijayhdistyksen listalta uusina pääsivät Arto Veteläinen, Ulla Koskenkorva, Kyllikki Parkkisenniemi, Markku Mustonen ja Hannu Tuovila.

Laajapohjaiselta ehdokaslistalta uusina valittiin Martti Tyni, Tarmo Raatikainen, Anne Norri ja Helena Karjalainen.

Kristillisten perusarvojen puolesta -listalta uusina pääsivät Anitta Vääräniemi, Timo Kajava ja Salla Joentakanen.

Keski-ikä uudessa kirkkovaltuustossa on 59 vuotta. Naisia valtuustossa on niukka enemmistö, 52 prosenttia.

Alustava vahvistamaton valtakunnallinen äänestysprosentti seurakuntavaaleissa oli 14,3.

– Olisi hyvä, että lähes neljän miljoonan jäsenen yhteisössä useampi äänestäisi. Äänestysaktiivisuus on ollut pitkään tätä luokkaa, kymmenen ja kahdenkymmenen prosentin välillä. Uusia luottamushenkilöitä on nyt lähes puolet, eli kiinnostusta kirkon päätöksentekoa kohtaan kuitenkin on, vaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira sanoo.

Nuorten äänestysprosentti jäi alle kymmenen koko maassa. Korkein äänestysprosentti nuorilla oli Lapuan ja Oulun hiippakunnissa.

– Äänestäminen seurakuntavaaleissa on keskeinen tapa vaikuttaa seurakunnan toimintaan ja tulevaisuuteen. Vähäinen aktiivisuus on omalla tavallaan huolestuttava signaali. Toisaalta nykyään osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja on monenlaisia, ja ne voivat toteutua muutenkin kuin äänestämällä vaaleissa. Seurakuntien on syytä edistää kaikenlaisia vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia jäsenilleen, jotka toivovat kirkolta konkreettisia tekoja, Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen pohtii.

Kuusamon kirkkovaltuustoon valitut

Keskustalaisen seurakuntaväen valitsijayhdistys ehdokaslista:

Elina Kemppainen 197

Arto Veteläinen (uusi) 159

Liisa Siikaluoma 150

Ulla Koskenkorva (uusi) 83

Heino Ervasti 80

Tiina Kilpivaara 71

Kaisa Kurtti 68

Kyllikki Parkkisenniemi (uusi) 66

Keijo Lehtinen 57

Markku Mustonen (uusi) 53

Eero Nevala 52

Seppo Kurtti 51

Marke Suorajärvi 45

Hannu Tuovila (uusi) 44

Laajapohjainen ehdokaslista:

Leena Mustonen 116

Martti Tyni (uusi) 87

Juha Kaartinen 76

Tarmo Raatikainen (uusi) 66

Martti Turunen 65

Päivi Korhonen 56

Anne Norri (uusi) 52

Helena Karjalainen (uusi) 51

Kristillisten perusarvojen puolesta ehdokaslista:

Anitta Vääräniemi (uusi) 85

Taisto Määttä 77

Raija Vattula 60

Timo Kajava (uusi) 57

Salla Joentakanen (uusi) 46