Enni Ru­ka­jär­vi kävi en­sim­mäi­sen kisansa vasta 16-vuo­tiaa­na – Nyt kak­sin­ker­tai­nen olym­pia­mi­ta­lis­ti val­mis­tau­tuu tu­le­viin ki­soi­hin: " Lu­mi­lau­tai­lu on ollut iso elä­män­kou­lu"

Enni Rukajärvi ei vielä osaa sanoa, kauanko kilpailee. ”Menen kausi kerrallaan, katson, että mikä fiilis on. Miten kisat sujuu, tuleeko vielä kutsuja kisoihin.”
Enni Rukajärvi ei vielä osaa sanoa, kauanko kilpailee. ”Menen kausi kerrallaan, katson, että mikä fiilis on. Miten kisat sujuu, tuleeko vielä kutsuja kisoihin.”
Kuva: WERTICAL PHOTO

Yleensä menestystarinoiden ensirivit kirjoitetaan, kun niiden päähenkilö on vasta lapsi. NHL-kiekkoilija on laittanut luistimet ensimmäistä kertaa jalkaansa 3-vuotiaana tai olympiatason ratsastaja on oppinut ravaamaan ennen kuin kävelemään. Kuusamolainen Enni Rukajärvi on poikkeus. Maailman huipulla lumilautaileva urheilutaivaan tähti vaihtoi laskettelusukset lumilautaan ensimmäisen kerran vasta 10-vuotiaana.

Ajatus ammattilaisuudesta syttyi verrattain myöhään. Rukajärvi aloitti lumilautailun 10-vuotiaana. Ensimmäiset viralliset kisat Rukajärvi kävi 16-vuotiaana.

– En siinä vaiheessa osannut ajatella, että musta tulisi ammattilainen. Mutta tahto oli vahva, halusin vain laskea. Kun vaihdoin Sotkamon urheilulukioon opiskelemaan, tahto vain vahvistui. Aloin kiertää kisoja, ja se mahdollisti ammattilaisuran.

Nyt Rukajärvi on 29-vuotias kaksinkertainen olympiamitalisti, MM-kultamitalisti ja X Games -voittaja.

Syy siihen, miksi juuri lumilautailuista tuli Rukajärven laji, löytyy lajin haastavuudesta.

Rukajärven mukaan lumilautailu on kiinnostavaa, koska aina voi oppia jotain uutta ja haastaa itseään uudella tavalla.

– Se on tosi vapaata ja voi tehdä laudalla mitä haluaa. Laji on myös tosi yhteisöllinen. On kivaa laskea kavereiden kanssa. Pääsee olemaan ulkona ja luonnossa. Mä vaan tykkään tehdä tätä tosi paljon, Rukajärvi summaa.

Ammattiurheilijan tittelistä huolimatta Rukajärvi ei edelleenkään ajattele lumilautailua treenaamisena.

– Totta kai elämä on lumilautapainotteista ja suurin osa ajasta menee mäessä. Kun sitä ei ota treenaamisena, niin ei sitä huomaa.

Muu, mitä ammatin mukana tulee, sen sijaan tuntuu enemmän työltä: media ja esilläolo sekä yhteistyökumppaneiden kanssa toimiminen. Mutta Rukajärvi ei valita, hän on polkunsa valinnut.

Rukajärvi kokee, että ainoa asia, mistä hän on uransa vuoksi joutunut osittain luopumaan, on ajan viettäminen kotimaisemissa ystävien ja läheisten kanssa.

– En ehkä elä niin sanottua normielämää, mutta ei tunnu, että olisin joutunut luopumaan mistään.

Paljon on sen sijaan saanut.

Uusia kavereita ja tuttuja, elämänkokemusta. Lumilautailun myötä luovuus ja rento asenne ovat karttuneet ja Rukajärvi kokee oppineensa näkemään elämää laajemmasta näkökulmasta.

– Näkemys maailmasta on avartunut, kun on päässyt reissaamaan. Lumilautailu on ollut iso elämänkoulu. Itsensä kehittäminen ja haastaminen on tullut sitä kautta.

Kun kilpaura joskus loppuu, Rukajärvi aikoo jatkaa laskemista.

– Se ei tule muuttumaan miksikään. Toivon pääseväni tekemään omia kuvausprojekteja. Jossain vaiheessa pääpaino tulee sitten olemaan vapaalaskun puolella.

Rukajärven mukaan kuvausjutut ovat iso osa lumilautailua ja kuvaaminen on aina kiehtonut Rukajärveä.

– Lumilautailu on visuaalinen laji. Minua kiehtoo se, että voi tehdä paljon taiteellisempia juttua, kuin vain pelkkiä teknisesti puhtaita temppuja kisoissa. Kilpailuissa tärkeää on tekninen laskeminen, kuvausprojekteissa pääsee käyttämään enemmän luovuutta.

Rukajärvi on mielellään mukana kuvausprojektien suunnittelussa ja ideoi ja miettii, minkälaisia juttuja haluaisi tehdä. Yksi viimeisimpiä kuvausprojekteja on lumilautailija Antti Autin ja kuvaaja Rami Hanafin kanssa tehty Svalbard Unplugged, joka nimensä mukaisesti on kuvattu Huippuvuorilla eristyksissä kaikesta.

Tulevat projektit liittyvät jollain tapaa myös pohjoiseen. Rukajärven mukaan mitään ei ole lyöty lukkoon vielä, vaan ideointi on kesken.

”Näkemys maailmasta on avartunut, kun on päässyt reissaamaan. Lumilautailu on ollut iso elämänkoulu. Itsensä kehittäminen ja haastaminen on tullut sitä kautta.”

Vielä kilpaura ei kuitenkaan ole ohi, vaan tulevalla kaudella Rukajärvi aikoo osallistua ainakin X Gamesin ja US Openin kaltaisiin isoihin kutsukisoihin sekä pariin maailmancup-kisaan. Lisäksi suunnitelmissa on kuvausreissuja ja puuterilaskua vuorilla. Pääasia on, että Rukajärvi pääsee laskemaan mahdollisimman monipuolisesti, mahdollisimman hyvissä olosuhteissa ja muutakin kuin parkkia.

Suomen lumilautamaajoukkueen mukana Rukajärvi lähtee ensin kuukauden lumileirille Uuteen-Seelantiin. Kun mäet aukeavat Rukalla lokakuussa, Rukajärvi aikoo palata kotimaisemiin laskemaan.