En­nus­tees­sa lisää säh­kö­kat­ko­ja ja lu­mi­va­hin­ko­ja? – IL:n haas­tat­te­lus­sa arvio viiden mil­joo­nan met­sä­va­hin­gois­ta

Lumi on tehnyt tänä vuonna tuhoja metsille erityisesti Ylä-Kainuussa ja myös Etelä-Kuusamossa.
Lumi on tehnyt tänä vuonna tuhoja metsille erityisesti Ylä-Kainuussa ja myös Etelä-Kuusamossa.
Kuva: Mikko Halvari

Ilmatieteen laitoksen sääennuste lupaa Koillismaalle lumisadetta torstaille ja erityisesti eteläpuolelle samalla suojasäätä. Tämä voi tarkoittaa myös lisää sähkökatkoja ja puustovahinkoja.

Sähköverkkoyhtiö Caruna tiedottaa, että se jatkaa johdoille ja läheisiin puihin kertyneiden lumien pudottamista myös helikopteriraivauksin. Pohjois-Suomessa sen verkkovikojen piirissä on ollut enemmillään yli 2000 asiakasta ja vikapaikkoja oli viikonloppuna noin 60. Katkenneet sähköjohdot ovat aiheuttaneet pisimpiä sähkökatkoja.

Maanantaina puoliltapäivin Caruna ilmoitti häiriökartallaan Posion ja Taivalkoksen rajalla olevasta sähkökatkosalueesta, jolla on hieman 121 asiakasta.

Iltalehden haastatteleman Metsäkeskuksen johtavan metsänhoidon asiantuntijan Markku Remeksen mukaan yksin Ylä-Kainuun alueen metsänomistajien tulonmenetykset nousevat metsätuhojen vuoksi noin kahteen miljoonaan euroon. Arvion mukaan kokonaistuho Suomessa voisi olla noin viiden miljoonan luokkaa, ellei lopputalvi aiheuta jälleen lisää lumen pakkaantumista puihin ja puiden kaatumisia ja katkeamisia.

Remes arvioi Iltalehdelle, että tällaista tuhoa ei tule muutaman vuoden välein.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksena on kuitenkin ennustettu sateisuuden lisääntyminen erityisesti Suomen kaltaisella pohjoisella alueella. Näin tämän talven kaltaiset lumi-ilmiöt saattaisivat olla lisääntymässä, jos vastaisuudessakin runsas lumi sataa leutoon maahan yhä yleisemmin ja estää samalla maanpinnan routimisen. Kohonneet lämpötilat lisäisivät myös räntäsateita ja lumen nuoskaantumista raskaammaksi jääksi puiden oksille.

Sähköverkkoyhtiö Carunan häiriökartta.

Iltalehden haastattelu lumivahingoista 16.1.2018.

Ilmatieteen laitoksen sääennuste lupaa runsasta lumisadetta ja suojakeliä.

Ilmastonmuutos nostaa Suomessa erityisesti talvien lämpötiloja, lämpö nousee pohjoisilla alueilla enemmän kuin keskimäärin. Sateisuuden ennustetaan lisääntyvän.