Golf­mes­ta­ruuk­sia jaetaan nyt Kuu­sa­mos­sa – mes­ta­ruu­det jaetaan yh­dek­sän päivän aikana

Loppuottelijat valmiina lähtöön. Mestari Raimo Määttä kuvassa oikealla.
Loppuottelijat valmiina lähtöön. Mestari Raimo Määttä kuvassa oikealla.
Kuva: Jukka Tarjanne

Petäjäkankaan kentällä ratkaistaan juuri nyt käynnissä olevien yhdeksän päivän aikana koko joukko Kuusamo Golf ry:n mestaruuksia. Jo aiemmin ratkaistujen senioreiden lyöntipelimestaruuksien jälkeen olivat viime viikonvaihteessa jaossa reikäpeliparemmuudet.

Lyöntipelissä ratkaisevaa on käytettyjen lyöntien kokonaismäärä tai saavutettujen bogipisteiden (reiällä käytettyjen lyöntien määrää verrataan reiän ihannetulokseen) määrä. Kummassakin tapauksessa voidaan pelata tasoituksellisena tai tasoituksettomana eli scratchina.

Reikäpelissä käytetään esimerkiksi tenniksestä tuttua pelikaaviota ja paremmuudet ratkaistaan kaksinkamppailuina. Mukaan ilmoittautuneet pelaajat sijoitetaan kaavioon siten, että kahdesta pelaajasta aina parempi jatkaa seuraavalle kierrokselle. Ratkaisevaa on reikäkohtaisesti käytettyjen lyöntien määrä. Vähemmillä lyönneillä reistä selvinnyt saa yhden pisteen.

Eniten reikävoittoja saanut voittaa ja jatkaa seuraavalle kierrokselle. Ottelu päättyy myös silloin, kun häviöllä oleva pelaaja ei enää jäljellä olevilla reiällä voi saavuttaa johdossa olevaa. Tämäkin pelimuoto voidaan toteuttaa joko tasoituksellisena tai tasoituksettomana.

Reikäpelimestaruudet ratkaistiin lauantaina ja sunnuntaina kahdessa sarjassa, jotka olivat miesten yleinen ja miesten yli 70 vuotta. Kummassakin sarjassa pelattiin tasoituksettomat parikilpailut.

Sarjassa M70 olivat sunnuntain loppuotteluun selviytyneet Matti Etelämäki ja Jukka Tarjanne. Edellisellä kierroksella Etelämäki oli voittanut Helge Määtän ja Tarjanne puolestaan Jesse Immosen. Loppuottelu päättyi väylällä 15, jolloin mestaruuden voittanut Etelämäki oli saanut tavoittamattoman eron kilpailijaansa. Tulosmerkinnäksi saatiin 5/3 eli voittajalla oli viiden pisteen tavoittamaton johto, kun pelaamatta oli vielä kolme väylää.

Miesten yleisessä sarjassa olivat loppuotteluun selviytyneet Raimo Määttä ja Alpo Leinonen, jotka edellisellä kierroksella olivat olleet parempia kuin Tauno Tahkola ja Tarmo Mustonen (vuoden 2018 reikäpelimestari). Loppuottelu ratkesi merkinnällä 4/2.

Kilpailut käytiin kumpanakin päivänä kesää 2019 ajatellen poikkeuksellisen hyvissä olosuhteissa: lämpöä riitti ja aurinko suosi pelaajia sateen ollessa jossain muualla.

Alkanut viikko on pyhitetty lyöntipelin seuranmestaruuksille. Maanantaina olivat vuorossa juniorit ja tuleva viikonvaihde naisten ja miesten mestaruustaistoille. Naiset pelaavat kaksi kierrosta (lauantai ja sunnuntai) ja miehet kolme kierrosta alkaen perjantaina yhteistuloksen ratkaistessa. Sekä naiset että miehet pelaavat A- ja B-sarjoissa.

Jukka Tarjanne