Hakkuu yltää Aik­ki­loi­den ran­ta­sau­nal­le - Met­sän­omis­ta­ja toimii lain puit­teis­sa, mutta mö­kin­omis­ta­jat ih­met­te­le­vät: "Meidän pitää pyytää häneltä lupa, mutta hänen ei pidä pyytää meiltä mi­hin­kään lupaa"

Avohakkuun raja nuolee Sirpa ja Asko Aikkilan tontin rajaa. Takana näkyvä rantasauna jää juuri hakkuualueen viereen.
Avohakkuun raja nuolee Sirpa ja Asko Aikkilan tontin rajaa. Takana näkyvä rantasauna jää juuri hakkuualueen viereen.
Avohakkuun raja nuolee Sirpa ja Asko Aikkilan tontin rajaa. Takana näkyvä rantasauna jää juuri hakkuualueen viereen.
Kuva: terhi marjakangas

Muojärven rannalla sijaitsevan mökin omistajat, Aikkilan pariskunta, olivat lauantaina iltapalalla, kun Sirpa Aikkilan silmään osui metsän keskeltä värikäs, tuulessa lepattava nauha. Sirpa ja miehensä Asko Aikkila menivät katsomaan nauhaa lähempää. Metsä-logolla varustettu nauha ilmoitti metsähakkuun rajasta.

Avohakkuun raja nuolee Aikkiloiden tontin rajaa. Rantasauna jää juuri hakkuualueen viereen.

– Ensimmäinen reaktio oli tyrmistys ja lamaantuminen, Sirpa Aikkila huokaa.

– Ajateltiin, että tänne ei enää tulla, kun täältä on jo hakattu seitsemän vuotta sitten, Asko Aikkila puolestaan summaa tuntemuksiaan muistellen seitsemän vuoden takaisia hakkuita, jolloin samainen metsänomistaja hakkautti metsän Aikkiloiden tontin pohjoisrajaa myöten.

– Tuntuu ihan kuin sydämestä ottaisi, Sirpa Aikkila purkaa tuntojaan selvästi liikuttuneena maanantaina aamulla, kun metsätyökone on vielä viereisellä palstalla. Heidän tonttinsa viereen kone tulee illaksi tai seuraavaksi aamuksi.

Aikkilat tuntevat kokevansa asiassa suurta vääryyttä. Samalle he haluavat herätellä yleisesti keskustelua metsänomistajan ja mökkiläisten oikeuksista.

– Metsänomistaja saa tehdä metsälleen ihan mitä vaan. Metsänomistajan ratkaisut voivat vaikuttaa toisen omaisuuden arvoon merkittävästi, mutta ei toisinpäin. Jos me rakennamme tähän saunan tai mitä hyvänsä, ei se vaikuta metsänomistajan omaisuuden arvoon, Sirpa Aikkila miettii.

– Meidän pitää pyytää häneltä lupa, mutta hänen ei pidä pyytää meiltä mihinkään lupaa, Asko Aikkila kiteyttää.

Aikkilat omistavat noin tuhannen neliön mökkitontin Kylmälän Lämsänahossa Muojärven rannalla. Vuonna 2005 rakennettu mökki on pariskunnan rauhoittumispaikka. Etenkin Asko Aikkilalle, joka on kasvanut läheisen Kirpistön alueella kalastellen.

Tonttia ympäröi yksityisen henkilön omistama metsämaa kahdelta sivulta. Seitsemän vuotta sitten metsänomistaja hakkautti Aikkiloiden tontin pohjoispuolen rajaa myöten.

– Muutama vuosi pohjoisreunan aukkohakkuun jälkeen lokakuinen myrsky kaatoi vajaan hehtaarin tontiltamme 126 tukkipuuta ja maisema muuttui täysin. Loputkin tontilla säästyneet puut ovat nyt tuulten armoilla useasta suunnasta, Aikkilat harmittelevat.

Metsänomistaja ei halunnut kommentoida asiaa Koillissanomille.

Lain mukaan metsänomistajalla on oikeus toimia metsässään miten tahtoo.

– Metsä on normaalia talousmetsää, jota ei rajoita kaava tai muutkaan suojelualueet. Metsänomistaja pystyy siis toteuttamaan siinä hakkuita ihan normaalisti metsälain ja metsäsertifioinnin mukaisesti, tapausta kommentoi Metsä Groupin piiripäällikkö Jaakko Parpala.

Parpala huomauttaa, että heillä ei ole puunhakkaajana asiaan osaa, vaan metsänomistaja tekee itse päätöksen, mitä metsässään tekee, jos alueella ei ole mitään rajoituksia.

– Tilanne on toki hieman valitettava, ymmärrän kyllä. Tällaisissa tilanteissa pitää naapuriomistajien pyrkiä keskenään sopimaan asia.

Asiasta on Aikkiloiden mukaan yritetty neuvotella ja he ovat ilmaisseet halunsa ostaa metsää mökkitonttinsa ympäriltä.

Aikkilat tuntevat kokevansa kohtuutonta vääryyttä tapauksessa.

– Meidän tonttimme arvo alenee koko ajan. Joka hakkuukerta saa laittaa kymppitonnin tai kaksi alemmas ostovaiheesta, Asko Aikkila murehtii.

Ennen kaikkea asia tuntuu henkisenä tappiona. Mökki ei tunnu enää samalta paikalta kuin ennen.

– Ei se tunnu enää samalta kuin ensimmäisillä kerroilla, kun tuli tänne pesäkoloon, Asko Aikkila tunnustaa.

– Se oli sellainen rauhan tyyssija. Kuin olisi oltu isojen puiden suojassa, mutta nyt tämä oli viimeinen isku, Sirpa Aikkila puolestaan huomauttaa.