Hei­nä­kuun al­ku­puo­lel­la hukkui 6 ihmistä - puolet ve­nees­tä huk­ku­neis­ta päih­ty­nei­tä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuun alkupuolella (17.7. mennessä) hukkui 6 ihmistä. Hukkuneista yksi oli nainen, neljä miehiä ja yhdessä tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Hukkumisista yksi sattui uidessa, yksi vesiliikenteessä ja lopuissa neljässä, tapahtumien kulku ei ole selvillä. Yhteensä tammi-heinäkuun alkupuolen aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 50 ihmistä.

Heinäkuu on houkutellut ihmisiä vesille ja veden äärelle, tämä on näkynyt myös valitettavasti tilastoissa ja pelastuslaitosten tehtävien määrässä. SUH:n ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna (1.1. - 17.7.2019) hukkunut 50 ihmistä, joista 41 on miehiä, kuusi naista ja kolmessa tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä.

– Kesä kerää ihmiset vesille ja veden äärelle. Ihmisten liikkuessa vesillä on selvää, että saamme myös lukea enemmän hukkumistapauksista ja läheltä piti-tilanteista. Heinäkuussa ihmisiä on pelastettu paljon veden varasta. Huolestuttavaa on se, että veneellä liikkeellä olleista, monelta on puuttunut pelastusliivit, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Veneen kaatumisen, yhteentörmäyksen tai esimerkiksi venepalon yhteydessä on harvoin aikaa pelastusliivin pukemiseen ennen veden varaan joutumista. Usein nopeastikin paikalle ehtinyt apu tulee liian myöhään, mikäli onnettomuuden uhrilla ei ole ollut pelastusliiviä päällään, toteaa Nieminen.

Tutkimusten mukaan veneestä hukkuneista yli puolet on ollut päihtyneenä. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi uintimatkan väärin. Tutkimusten mukaan jopa 80% vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut asianmukaiset pelastusliivit oikeaoppisesti puettuna ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

– Humala lisää tapaturmien todennäköisyyttä. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Alkoholi heikentää liikkeiden hallintaa, arviointikykyä ja reaktionopeutta, sanoo Nieminen.

Lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat vähentyneet 2000-luvun alun tilanteesta, mutta edelleen ne ovat yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä.

– Muistetaan aina valvoa uimassa olevia lapsia. Uimataidottomat lapset on hyvä pitää käsivarren mitan päässä. Etenkin pienten uimataidottomien lasten kanssa vanhempien valppaus rannalla korostuu, sillä hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti. Pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle. Jos lapsi esimerkiksi sattuu putoamaan laiturilta veteen, niin liivien avulla saadaan lisäaikaa pelastamiseen, kertoo Niko Nieminen

Heinäkuun alkupuolen hukkumiskuolemista tapahtui kolme Itä-Suomessa, kasi Länsi- ja Sisäsuomen alueella ja yksi Eteläsuomessa. Viime vuonna heinäkuun alkupuolella (1.7. - 17.7.) hukkui 14 ihmistä ja tammi-heinäkuun alkupuolella 42 ihmistä.

KS Fakta

10 Vinkkiä vesiturvalliseen kesän viettoon

Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.

Varmista ennen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.

Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.

Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.

Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.

Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.

Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.

Muista terve järki ja selkeä arviointikyky - oikea asenne luo turvaa.