Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Hem­mot­te­le lem­mik­kiä­si tur­val­li­ses­ti jouluna – monet ih­mis­ten jou­lu­her­kut ovat eläi­mil­le hai­tal­li­sia ja jopa vaa­ral­li­sia

Lemmikitkin ansaitsevat jouluna herkkuja, mutta on hyvä muistaa kohtuus.
Lemmikitkin ansaitsevat jouluna herkkuja, mutta on hyvä muistaa kohtuus.
Kuva: Jukka Patynen

Joulu on iloinen yhdessäolon juhla, johon ottavat osaa myös perheen lemmikit. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ja Oriola muistuttavat, että joulunviettoon liittyy myös tapoja, jotka voivat olla riski eläimelle ja joihin jokaisen lemmikin omistajan kannattaa varautua vahinkojen välttämiseksi.

Varmistat joulurauhan myös karvaisille perheenjäsenille huomioimalla jouluiset vaaranpaikat. Suklaa, jouluruoka, lahjapaperinarut ja joulukoristeet voivat aiheuttaa nelijalkaisille ystävillemme kärsimyksiä. Riskien huomioiminen jo etukäteen rauhoittaa joulun mukavaan yhdessäoloon.

Lemmikitkin ansaitsevat jouluna herkkuja, mutta on hyvä muistaa kohtuus.

Jouluruoat on tarkoitettu meille ihmisille, sillä ne ovat usein mausteisia ja suolaisia, eivätkä siksi kuulu lemmikin ruokavalioon. Lisäksi ylensyöminen saa koiran tai kissan voimaan pahoin ja joulumieli saattaa joutua koetukselle koko perheellä. Kinkun luita ei myöskään pidä antaa koiralle, sillä luista irtoaa helposti vaarallisen teräviä palasia

Monet ihmisten jouluherkut – esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet – ovat haitallisia lemmikille. Siksi roskisten kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia.

Pidä suklaakonvehdit poissa koirien ulottuvilta. Suklaa sisältää teomromiinia, joka on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaata, sen vaarallisempaa se on koiralle.

Lahjanarut ja -rusetit on paras korjata talteen heti lahjapakettien avaamisen jälkeen. Muuten uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Pahimmillaan suolistoon joutunut naru voi vaatia leikkausta.

Moni lemmikinomistaja tietää jo, että joulutähti on myrkyllinen. Yhtä tuttua ei ole hyasintin, amarylliksen ja tulppaanin aiheuttamat mahan ärsytysoireet. Harva tietää myöskään, että jouluruusu ja atsalea ovat joulutähteäkin myrkyllisempiä ja voivat aiheuttaa pieninäkin määrinä vakavan myrkytyksen. Myrkylliset ja ärsytystä aiheuttavat joulukukat tulisi aina asettaa lemmikkien ulottumattomiin

Koska varsinkin koirat ovat tapaeläimiä, kannattaa joulunakin pitää kiinni rutiineista, antaa lemmikille ruoka normaaliin aikaan ja käydä koiran kanssa normaaleilla lenkeillä totuttuina aikoina.

Jos kotiin on tulossa paljon vieraita, varmista, että lemmikillä on rauhallinen paikka, johon se voi turvallisin mielin vetäytyä lepäämään.