Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Her­kul­lis­ta uutta vuotta –Joulun ruo­ka­hä­vik­ki pie­ne­nee uusin herkuin

Tähän herkulliseen jälkkäriin uppoaa niin konvehtien kuin pipareidenkin jämät.
Tähän herkulliseen jälkkäriin uppoaa niin konvehtien kuin pipareidenkin jämät.
Kuva: Photography: Reetta Pasanen

Jäikö joulusta herkkuja yli? Konvehteja, jotka eivät maistu kellekään ja pipareita, joita ei jaksa enää mussuttaa. Ylijääneitä herkkuja ei kannata heittää menemään. Niistä saa pienellä vaivalla ihan uudenlaisia herkkuja, jotka kelpaavat vaikka uudenvuoden juhlapöytään.

Aurajuusto ja pipari-hedelmäpelti

6 annosta
½–1 pkt (à 170 g) sinihomejuustoa
10 kpl (90 g) suklaakonvehteja
500 g tuoreita luumuja, aprikooseja, persimonia
1 banaani

PIPARICRUMBLE

1 dl mantelilastuja
1 dl (30 g) saksanpähkinöitä puolitettuina
3 rkl Valio voita , huoneenlämpöistä
1 rkl fariinisokeria
n. 50 g piparkakkuja

VAAHTERASIIRAPPIFRAICHE

1 prk (150 g) crème fraîchea
1 ½ rkl vaahterasiirappia

Paloittele sinihomejuusto. Puolita suklaakonvehdit. Poista hedelmistä kivet. Paloittele. Levitä hedelmät, sinihomejuusto ja suklaat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

Paista uunin yläosassa 225 asteessa 5 min. Valmista sillä aikaa piparicrumble yhdistämällä mantelilastut, pähkinät, voi, fariinisokeri ja käsin murretut piparit.

Lisää piparicrumble esipaistetulle hedelmäpellille. Jatka paistamista vielä n. 7 min.

Mausta crème fraîche vaahterasiirapilla.

Tarjoa vaahterasiirappifraiche lämpimän sinihomejuusto ja pipari-hedelmäpellin kanssa.

Ohje: Valio

Piparkakku-puolukkasemifreddo

3 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
4 dl kuohukermaa
200 g puolukkaa tai karpaloa (puolikohmeista)
100 g piparkakkuja

Erottele kananmunien keltuiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset omassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi myös omassa kulhossa.

Murskaa piparkakut esimerkiksi pussissa kaulimella hienoksi. Aja puolukat sauvasekoittimella soseeksi. Yhdistä piparkakkumurska puolukkasurvokseen.

Sekoita puolukka-piparkkakkuseos vaahdotettuun keltuaissokeriseokseen.

Sekoita joukkoon seuraavaksi kermavaahto ja kääntele lopuksi mukaan valkuaisvaahto.

Kaada massa kakkuvuokaan ja peitä hyvin foliolla. Jos massaa jää yli niin tee esim. pieniin jugurttikippoihin muutama yksittäinen annos.

Laita vuoka pakkaseen, vähintään 6 tuntia, mutta mielellään yön yli.

Tarjoa semifreddo piparkakkujen kera.

Ohje: Töysäläinen

HELPOT SUKLAAMUFFINIT

8 kpl
200 g konvehteja
100 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta

Ota 8 konvehtia sivuun. Sulata loput konvehdit varovasti.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Lisää taikinaan vuorotellen sulatettuja konvehteja ja jauhoseosta.

Lusikoi seos 8 pieneen muffinivuokaan. Aseta jokaiseen vuokaan konvehti.

Paista 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Älä paista liikaa, sillä suklaa on herkullinen ollessaan hieman valuvaa. Tarjoa sellaisenaan tai jäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Ohje: Panda