He­vos­voi­mat ärjyvät Pu­das­jär­ven ken­täl­lä – Tai­val­kos­ken Moot­to­ri­ker­ho jär­jes­tää Koil­lis­maan ainoat kiih­dy­tys- ja huip­pu­no­peu­den mit­taus­ta­pah­tu­mat

Päivän nopein aika tehtiinTero Rojolan  dragsterilla. Nopeus 220,2 km/h. Nopeimmalla moottoripyörällä' ajettiin 258,6 km/h. <p>Eemeli Niskasaari oli päivän nuorin osanottaja. Chervolet Corvette kulki nuorukaisella 191,26 km/h.</p>
Päivän nopein aika tehtiinTero Rojolan dragsterilla. Nopeus 220,2 km/h.
Päivän nopein aika tehtiinTero Rojolan dragsterilla. Nopeus 220,2 km/h.
Kuva: Teppo Niskasaari

Taivalkosken moottorikerhon kiihdytyspäivä keräsi moottoripäät Pudasjärven lentokentälle ajamaan varttimailia. Moottorikerho järjestää pitkin kesää kentällä kiihdytys- ja huippunopeuden kokeiluajoja.

– Päivä oli alkukesän lämpimin päivä ja juuri sitä oli odotettukin. Huippupito radalla jo ensimmäisissä kisoissa on harvinaista, kertoo tapahtuman järjestäjä ja kerhon puh.johtaja Teppo Niskasaari. Eka vedot alkoi kymmeneltä ja varikko täyttyi nopeaan tahtiin.Paikalla oli aika laaja skaala ajoneuvoja, tavallisista katuautoista puhdasverisiin kilpureihin ja dragster-tyyppisiin putkiautoihin joita oli paikalla kaksi kappaletta.

– Moottoripyöriä oli myös erilaisia,ihan puhdasverisiin kilpapyöriin. Testaajissa oli myös mukana vähän kalliimpiakin ajoneuvoja, kuten Bentley Continental ja Porsche Pan America. Kumpikin ajoneuvo ajoi 12 sek. aikoja varttimaililla. Kuskeille tämä on oiva tilaisuus kokeilla ajoneuvon suorituskykyä valvotuissa olosuhteissa suljetulla alueella menettämättä ajokorttia ja kyllähän he olivat samaa mieltä, tuumaa Teppo Niskasaari.

Ajajia / testaajia tuli paikalle nelisenkymmentä, mikä on ihan kohtuullinen osallistuja määrä, ottaen huomioon että vastaavanlainen tapahtuma oli samaan aikaan myös 60 km:rin päässä Ranualla.

– Pudasjärven lentokentän olosuhteet ovat huomattavasti paremmat kumituksen sekä liimauksen myötä, eli jos on hakemassa hyviä aikoja ajopelille niin valintahan on aika selvä, kertoo Teppo Niskasaari

– Ajanottolaitteiden myötä ajaja saa mittavaa tietoa analysoitavaksi 402 metrin matkalta jolla on kahdeksat eri kennot. Myös hyvä asfaltoitu paluutie on ajajien mieleen, ei tarvitse jäädä kentän päähän odottamaan paluuta, vaan voi jatkaa vedon jälkeen suoraan varikolle säätämään, kertovat paikalla olleet kuskit.

Yleisöä oli paikalla nyt noin pari sataa, jotka saivat nauttia mahtavassa säässä Drag Racea paikan päällä. Kentällä pääsi näkemään myös hyvin läheltä taivaalle nousevia purje-ja lentokoneita ”äksönissä” joita nousi pilvettömälle taivaalle aika ajoin.

– Me olemme toimineet lentoharrastajien kanssa hyvässä yhteishengessä kentällä jo vuodesta 2005, kertoo Teppo Niskasaari ja jatketaan yhteistyötä tulevaisuudessakin ja annetan mahdollisuus hyvään harrastukseen maalla että ilmassa.

– Täällä pääsee myös tarinoihin ja juttuun lentäjien kanssa, jotka kertoo ja vastaa kysymyksiin mielellään lentämiseen liittyvistä asioista sekä kursseista. Palautetta tuli yleisöltä suuresti. Kovasti tykkäsivät ja antoivat ”tsemit” Taivalkosken moottorikerhon järjestäjille, että mahtavaa kun jaksatte järjestää näitä tapahtumia vuodesta toiseen.

Me olemme toimineet lentoharrastajien kanssa hyvässä yhteishengessä kentällä jo vuodesta 2005. Täällä pääsee myös tarinoihin ja juttuun lentäjien kanssa
Teppo Niskasaari

Seuraava tapahtuma on huippunopeuden mittauspäivä No Speed Limit- , 8. kesäkuuta ja sinne saa tulla kokeilemaan ajopelin huippuja. Taivalkosken moottorikerho toivottaa kaikki tervetulleiksi tapahtumaan Pudasjärven lentokentälle. Taivalkosken moottorikerhon tapahtumat löytyy myös facesta ja netistä, www.taivalkoskenmoot-kerho fi

Päivän nopein oli Tero Rojola Dragsterillä 9,108 sek / 220.2 km tunnissa

Päivän nopein moottoripyörä 8,957 sek / 258,6 km/tunnissa

Eemil Niskasaari oli nuorin testaaja varttimaililla, joka pesi isänsä Teppo Niskasaaren kahdella kymmenyksellä näyttelyssäkin palkitulla Chevrolet Corvette StinRay -vuosimallia 1974 joka kulki huimat 11,562 sek / 191,26km tunnissa.

– Poikahan on jo veteraani. On ajanut täällä jo kahdeksanvuotiaasta asti. Nopein Eemelin veto oli toissa kesänä Chevrolet Camaro-kilpurilla 9,2 sek ja huimat 243 km:rin loppunopeus, myhäilee iskä tyytyväisenä.