Hui­lis­ti suu­rel­la tun­teel­la – 16-vuo­tias Susanna Tör­mä­nen tähtää mu­sii­kin am­mat­ti­lai­sek­si

<p>Susanna Törmänen unelmoi muusikon ammatista, että saisi työkseen soittaa orkesterissa ja solistina sekä mahdollisesti myös opettaa.</p> Susanna Törmänen iloitsee, että on aina saanut perheeltään täyden tuen harrastuksensa parissa.
Susanna Törmänen unelmoi muusikon ammatista, että saisi työkseen soittaa orkesterissa ja solistina sekä mahdollisesti myös opettaa.
Susanna Törmänen unelmoi muusikon ammatista, että saisi työkseen soittaa orkesterissa ja solistina sekä mahdollisesti myös opettaa.
Kuva: Helena Matila

Kuusamolainen Susanna Törmänen elää uusien alkujen syksyä. Hän aloitti juuri toisen asteen opinnot ja Kuusamon lukion ensimmäisen luokan. Jo siinä on muutosta mukavasti, mutta Törmäselle uusia kuvioita on auennut toisaallakin.

16-vuotias huilisti kulkee Helsingissä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa pari kertaa kuukaudessa.

Tavoitteellisesti ja intohimoisesti huilunsoittoa harrastava Törmänen haki ja pääsi arvostettuun koulutukseen lukuisten hakijoiden joukosta. Hän on ensimmäinen Kuusamon musiikkiopiston opiskelija, joka on valittu Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen.

Koulutukseen pääsy heti ensi yrittämällä oli Törmäselle yllätys.

– Tiesin, että siellä on tosi kova taso. Lähdin lähinnä hakemaan sieltä palautetta soittooni ja mihin kannatta alkaa tulevaisuudessa keskittyä. Harva pääsee sinne ekalla kerralla ja ajatuksena oli käydä lähinnä näyttäytymässä, että tällainen soittaja täältä pohjoisesta löytyisi.

– Ne halusivatkin ottaa minut sisään, mikä oli vähän shokki niin minulle kuin vanhemmillenikin. Piti vähän aikaa miettiä, että miten tämä käytännössä hoidetaan, kun lukio oli alkamassa Kuusamossa ja välimatkaa Helsinkiin riittää, Törmänen kertoo.

Käytännön järjestelyt kuitenkin lutviutuivat hyvin.

– Käyn nyt kaksi kertaa kuukaudessa soittotunneilla Helsingissä ja välillä on myös muita käyntejä ja harjoituksia. Perhe ja koko suku on todella innoissaan ja kannustavia, Törmänen kertoo.

Myös lukiolla Susannan musiikkiopintoihin ja siihen liittyviin matkoihin suhtaudutaan joustavasti ja kannustavasti, Törmänen kiittelee.

– Suunnitelmissa on käydä lukio 3,5 vuodessa, jotta arki ei käy liian raskaaksi huiluopintojen ja matkustelun vuoksi.

Törmänen on soittanut musiikkiopistossa Teemu Huunosen oppilaana 7-vuotiaasta asti.

– Meillä on tosi tiivis ja ihana huiluporukka ja ollaan soitettu yhdessä vuosia. Ja Teemu kyllä tietää ja tuntee meidän kommervenkit, Törmänen nauraa.

Huilunsoitto vie lähestulkoon kaiken vapaa-ajan.

– Opistolla menee neljä-viisi iltaa viikossa. Sen lisäksi soitan kotona omia harjoituksia päivittäin tunnista kahteen. Yhden päivän viikossa pyrin pitämään huiluvapaana.

Soitolle vastapainoa tuo ulkoilu ja lenkkeily. Huilunsoitto vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja huomiota on erityisesti kiinnitettävä oikeaan soittoasentoon.

Huunonen on todella ylpeä oppilaastaan.

– Hän on tehnyt jo useamman vuoden töitä päämäärätietoisesti ja tavoitteellisesti ja se kantaa nyt hedelmää.

– On ollut hienoa seurata Susannan kehitystä ja tietenkin, että on saanut olla siinä mukana. Ajattelen että Susannalle tekee tosi hyvää se, että hän saa opetusta myös toiselta opettajalta. Monipuolisuus on tärkeää kun puhutaan tulevasta ammattilaisesta.

Huilisti kehittyy läpi koko elämän. Susanna iloitsee siitä, että on löytänyt instrumentistaan uuden metallisen soundin.

– Huilun ääni on vain niin kaunis, kun joku osaa sitä kunnolla soittaa.

Opiskelu Sibelius-Akatemiassa tuntuu Törmäsestä mahtavalta.

– Kaikki ovat samalla lailla motivoituneita ja asenne on se, että huipulle ollaan menossa. Ilmapiiri on tosi hyvä ja tuntuu, että se on minun paikka, kuin toinen koti.

Tavoitteena on jatkaa Sibelius-Akatemian korkeakouluopintoihin.

– Nyt tuntuu siltä, että haluan olla isona huilisti ja soittaa orkesterissa. Berliinin Filharmonikot olisi unelma tai Radion sinfoniaorkesteri, Törmänen unelmoi.

Fakta

Huilisti Susanna Törmänen

16-vuotias kuusamolainen.

Opiskelee Kuusamon lukiossa, Kuusamon musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Huiluopettajina toimivat Teemu Huunonen ja Hanna Juutilainen.

Soittaa lisäksi suomalaisista nuorista soittajista kootussa Sinfoniaorkesteri Vivossa.

Soittaa mieluiten romantiikan ajan musiikkia, koska sitä saa hehkuttaa ja vetää tunteella.

Pitää ilmaisukykyä omana vahvuutenaan.

Esiintyy seuraavaksi lokakuun oppilaskonsertissa sekä musiikkiopiston juhlakonsertissa 2. marraskuuta.

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen tavoitteena on saada musiikillisesti kyvykkäimmät lapset ja nuoret korkeatasoisen musiikinopetuksen piiriin jo ennen korkeakouluikää.

Moni nuorisokoulutuksessa opiskellut jatkaa Sibelius-Akatemiassa myös tutkinto-opiskelijana.