Huono olo, nenä vuotaa, vä­syt­tää? - Syynä on ta­val­li­nen lentsu, sillä inf­luens­sa on vasta mat­kal­la Aust­ra­lias­ta

-

Päätä kivistää, nokka vuotaa, olo on tukkoinen ja väsyttää. Nytkö se flunssakausi taas alkaa? Taivalkosken johtavan lääkärin Hannu Honkasen mukaan syysflunssa jyllää jo Koillismaalla, mutta influenssa antaa vielä onneksi odotuttaa itseään.

– Se on vasta lähtövalmiina Australiasta tänne päin, emmekä vielä edes tiedä, minkälaisena se Suomeen joskus marraskuun kieppeillä rantautuu.

THL:n suosituksen mukaan rokote annetaankin kansalaisille tänä syksynä aikaisempia vuosia myöhemmin, sillä sen teho on parhaimmillaan heti rokottamisen jälkeen. Tämä vuonna parhain ajankohta on siis marraskuun loppupuoli.

Honkanen suosittelee flunssapiikin ottamista ainakin kaikille riskiryhmille eli muun muassa kroonisista hengityssairauksista kärsiville eli astmaatikoille sekä vanhuksille ja pienille lapsille.

– Influenssa on kova tauti, ja sen hoitoon on suhtauduttava vakavasti, koska se tappaa joka vuosi paljon ihmisiä.

Taivalkosken johtavan lääkärin mukaan myös piikin ottanut ihminen voi toki sairastua influenssaan, mutta tauti tulee silloin lievempänä. Rokottamisen jälkeen monille ihmisille tulee pienehköjä sivuoireita, pientä nuhaa ja aristelua, mutta se kuuluu asiaan.

– Siitä tietää, että pistos on tehonnut. Niin minullekin käy joka kerta, kun olen rokotuksen ottanut, Honkanen toteaa.

Influenssa on virusten aiheuttama hengitystietulehdus. Taudin itämisaika on useimmiten 1–3 vuorokautta. Tartunnan saaneista vain noin puolet sairastuu. Influenssassa oireet, erityisesti kuume ja lihassäryt, ovat keskimäärin kuitenkin ankarammat. Sama influenssavirus voi aiheuttaa eri henkilöille nuhan, kurkkukivun, silmän sidekalvon tulehduksen, särkyjen ja kuumeen suhteen hyvinkin erilaisen oirejoukon.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan 12.9. Lue juttu printistä tai näköislehdestä.

Fakta

Influenssa

Tulee tänä vuonna Australiasta Suomeen noin marraskuussa.

Rokotuksen saavat maksutta kaikki 6 kk:n ikäisistä alle 7-vuotiaisiin sekä 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Lisäksi sen saa maksutta suuri joukko hoito- ja hoivatyössä olevia henkilöitä.

Perussairauksista kärsiville ihmisille rokotus on myös maksuton.

Rokotteet saapuvat tänä vuonna Suomeen tavallista myöhemmin.

Laajat rokotukset onnistuvat todennäköisesti vasta marraskuun lopulla.

Terve ihminen parantuu taudista 3-5 päivässä.

Tauti pystytään toteamaan terveyskeskuksessa muutamassa minuutissa CRP-testillä.

Lähde: THL