RIKOKSET: Laiton ra­han­ke­rää­jä voi tulla ovelle

Viikon kysymys: Mitä odo­tuk­sia sinulla on lop­pu­syk­syn suh­teen? – Vastaa viikon ky­sy­myk­seen

Toimittajalta: Jatkuva kiire ei ole hyväksi ke­nel­le­kään

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Ilo­tu­li­tuk­ses­ta hös­söt­tä­mi­nen lisää eläimen stres­siä

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkana, joka voi ahdistaa niitä useita päiviä.

Eläinsuojeltuyhdistykset vetoavat ihmisiä viettämään uuttavuotta eläimiä stressaamatta, ja kehottavat lemmikinomistajia varautumaan huolella vuodenvaihteeseen.

Paukkuaran kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Lemmikkieläimen ja koko kotiväen kannattaa suhtautuu tyynesti paukutteluun ja osoittaa siten kaiken olevan normaalisti.

Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta.

Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon saaliseläimiin lukeutuvia hevosia, jotka reagoivat voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin. Siksi hevoset on asutuskeskusten liepeillä siirrettävä uudenvuodenaattona ajoissa tarhoista sisätiloihin.

Ratsastustalleilla ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila voi tarttua tallin muihin hevosiin. Kaupunkitaajamissa tallinpitäjien onkin syytä varautua paukutteluun tarkastamalla karsinat ja poistamalla niistä esimerkiksi törröttävät naulat, jotka voivat vahingoittaa levottomasti käyttäytyvää hevosta.

Tallissa on suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua uudenvuodenyönä vain kello 18-02 välillä. Sallittuna aikanakin rakettien räjäyttelyä on vältettävä hevostallien läheisyydessä.

Ilotulitteiden käyttö Rukalla

Ilotulitteiden käyttö on kiellettyä Rukan kylän alueella (300 metrin säteellä) uuden vuoden yönä eli 31.12. klo 18.00 - 1.1. klo 02.00.

Kaltiolammen eteläpäässä on aidattu alue, jossa omien ilotulitteiden ampuminen on sallittua.

Ja tuttuun tapaan hiihtokeskus järjestää näyttävän ilotulituksen Eturinteillä keskiyöllä!