Ins­pi­raa­tio­na elokuu ja rakkaus – Kuusamo on Virpi Mä­ki­sel­le rak­kau­den kau­pun­ki

Koko Virpi Mäkisen perhe on mukana äidin työssä. Kuvassa Paju, Louna, Viena, Iiris, Petrus ja Verna Mäkinen.
Koko Virpi Mäkisen perhe on mukana äidin työssä. Kuvassa Paju, Louna, Viena, Iiris, Petrus ja Verna Mäkinen.
Kuva: Anna Asplund

Kuusamon pääkirjastolla voi ihastella elokuun ajan taiteilija Virpi Mäkisen tunnelmallista On ilta elokuun -taidenäyttelyä.

Katsoja voi löytää teoksista elokuu-teeman lisäksi toistuvan elementin: kaksi olentoa taittamassa yhteistä matkaa.

Näyttely on saanut inspiraatiota Mäkisen ja hänen puolisonsa tarinasta. Rinta rinnan kuljettu matka sai ensimmäisen sinettinsä eräänä elokuun päivänä 19 vuotta sitten.

Nuori pari oli kiertämässä Pientä Karhunkierrosta, kun Janne Mäkinen kosi rakastaan.

– Elokuu on meille rakkauden kuu ja Kuusamo on meille rakkauden kaupunki, Virpi Mäkinen sanoo.

Mäkinen on harrastanut taidetta koko ikänsä, mutta hyppy harrastuksesta kohti ammattia tapahtui yhdeksän vuotta sitten, kun hän joutui vuoteen omaksi odottaessaan kaksosiaan. Hän paikkasi tylsyyttään maalaamalla sairaalasängyssään.

Yllättäen huonetoverit ja sairaalan työntekijät ihastuivat Mäkisen taideteoksiin ja halusivat ostaa niitä. Pikkuhiljaa alkoi syntyä ajatus, että harrastuksesta voisi tehdä jopa työn.

Reilu viisi vuotta sitten Mäkinen perusti Keltaisen keinutuolin, ensimmäisen yrityksensä.

– Nimi tulee ensimmäisestä huonekalustani, keltaisesta keinutuolista, jossa alkuun istuin maalaamassa taulujani. Keltainen keinutuoli oli ateljeeni, Mäkinen sanoo.

Yritystoiminnan oli tarkoitus olla sivutoimista. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että maalaamista riittää kokopäivätyöksi asti. Mäkinen tekee näyttelyiden lisäksi tilaustöitä.

– Kun olen tehnyt kotona töitä, olen saanut ottaa vastaan koulusta tulevat lapset, suurperheen äiti kertoo kiitollisuutta äänessään.

Perhe on tärkeä osa Mäkisen työtä. Maalaamisesta ja piirtämisestä on tullut äidin ja lasten yhteistä laatuaikaa.

Ilman perheen tukea ei hommasta tulisi mitään.

Nytkin, kun Mäkinen itse on neljän kuukauden ikäisen vauvan kanssa kotonaan Seinäjoella, hänen puolisonsa on tullut pystyttämään näyttelyä Kuusamoon yhdessä isompien lasten kanssa. Samalla hoituu kesälomamatka Kirpistöjärven rannalla olevalle suvun yhteiselle mökille.

Janne Mäkisen mukaan hänen tukensa on enemmän tekoja kuin sanoja.

– Vien jengin esimerkiksi uimaan, että rouva saa maalata rauhassa, eikä maalaus jää aina iltaan ja yöhön, Janne Mäkinen sanoo.

Taidenäyttelyn maalaukset on tehty Mäkisen itse kehittämällä akryyli-sekatekniikalla palettiveitsin ja pensselein perinteiselle taulupohjalle.

Mäkinen kuvaa maalauksiaan rauhallisiksi. Hän haluaa tuoda taiteessaan esille rauhan ja valon.

Omien sanojensa mukaan näyttelyn taulut kertovat elokuun illoista. Niistä hetkistä, kun voi kulkea yhdessä metsätietä, pysähtyä kallioille ja katsella järven tyyntä pintaa. Kuunnella hiljaisuutta, jonka rikkoo vain joutsenten huuto.

Yksi näyttelyn tauluista kulkee nimellä Toivo.

– Toivo on hieman abstraktimpi työ. Toivon, että kun katsoja katsoo taulua, hän voi miettiä, mikä luo toivoa ja kiitollisuutta hänen omassa elämässään, Mäkinen sanoo.

Elokuu on meille rakkauden kuu ja Kuusamo on meille rakkauden kaupunki.