Isän­päi­vä on nyt li­pu­tus­päi­vä

Suomen lippu nousee ensi sunnuntaina ensimmäisen kerran salkoon virallisena liputuspäivänä isänpäivän kunniaksi. Aiemmin päivää on kutsuttu ainoastaan vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

Isänpäivää vietetään Suomessa aina marraskuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna isänpäivä on tulevana sunnuntaina 10. marraskuuta. Nimensä mukaisesti päivää vietetään kaikkien isien kunniaksi ja muistoksi. Päivän tarkoitus on lähentää isän ja lapsien välejä sekä korostaa isän merkitystä perheen arjessa. Isänpäivä tuli virallisesti kalenteriin vasta vuonna 1987.

Päivän vakiinnuttamista tunnustetuksi juhlapäiväksi yritettiin Suomessa jo paljon ennen vuotta 1987, mutta se ei onnistunut ensimmäisellä yrityksellä. Nimittäin vuosina 1970-1972 isänpäivä merkittiin kyllä yliopiston almanakkaan, eli kalenteriin salaa ilman yliopiston päätöstä. Kun tämä huomattiin, merkintä päivästä poistettiin.

Vuonna 1987 isänpäivä kuitenkin palasi almanakkaan yliopiston päätöksellä. Merkintää perusteltiin sillä, että juhlapäivä on riittävän vakiintunut. Virallisen liputuspäivän asemaa isänpäivä ei silti saanut vuosikymmeniin, kunnes kuluvana vuonna se sai virallisen liputuspäivän statuksen.

Juhlapäivä on kotoisin Yhdysvalloista, kuten toukokuun toisena sunnuntaina vietettävä äitienpäiväkin. Juhlapäivä on lähtöisin siis Yhdysvalloista, jossa sitä vietettiin ensimmäisen kerran Länsi-Virginiassa 5. heinäkuuta vuonna 1908. Sen jälkeen päivää ei vietetty pitkään aikaan missään, kunnes vuonna 1924 Yhdysvaltojen presidentti teki päätöksen, että isänpäivä on virallinen juhlapäivä. Tämän jälkeen isänpäivän vietto alkoi levitä hiljalleen ympäri maailmaa.

Pohjoismaissa isänpäivää vietettiin ensimmäisen kerran ruotsalaisten kauppiaiden ehdotuksesta 1940-luvun lopulla. Suomessa päivä alkoi olla vasta 1970-luvulla yleisesti ihmisten tiedossa. Nykyisin isänpäivää vietetään menemällä koko perheen tai jopa lähisuvun kanssa syömään ravintolaan.