Joko luit: Tätä kaikkea Tai­val­kos­ken mat­kai­luun on mah­tu­nut

Toimittajalta: Posion kes­kus­taan maail­man suurin kah­vi­kup­pi?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Jalavaa 135 vuotta – Mikko seisoo nyt jat­sa­reil­la tu­ke­vas­ti kaup­pias­su­vun jat­ko­na: "Koen olevani ken­kä­kaup­pias"

Mikko Jalava on pyörittänyt Jalavan kauppaa viisi vuotta. Kuva on otettu poikkeuksellisesti vanhalla filmikameralla.
Mikko Jalava on pyörittänyt Jalavan kauppaa viisi vuotta. Kuva on otettu poikkeuksellisesti vanhalla filmikameralla.
Kuva: Mikko Halvari

Jalavan kaupassa on kattava kenkävalikoima. Mikko Jalavan on helppo nostaa kenkäparien joukosta tietyt kengät yli muiden: kiiltävän mustat haitarisaappaat. Ne ovat nahkasaappaat, joiden taitoskohdassa on haitarimainen rypytys. Ne ovat olennainen osa Jalavan myymää perinneasua yhdessä pussihousujen kanssa.

Saappaiden malli sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle ja ne tunnetaan myös jatsareiden nimellä.

– Nämä joustavat kävellessä tämän haitarin ansiosta. Alun perinhän näissä oli nahkapohjat ja näillä tanssittiin, Jalava avaa saappaiden historiaa.

– Kyllä minä ensisijaisesti koen olevani kenkäkauppias, Jalavan Kaupan Mikko Jalava kertoo esitellessään kauppansa kenkä- ja vaatemyymälää.

Juuri kengät, naisten vaatteet ja perinnevaatteet ovat nykyään merkittävässä osassa kaupan liiketoimintaa. Perinteikkään kyläkauppamiljöön vetonaula on Jalavan mukaan perinteinen flanellipaita, jota myydään tasaiseen tahtiin.

Mikko Jalava on pyörittänyt perheyritystä nyt viisi vuotta. Hän kertoo, että tänä aikana suurimpia muutoksia toiminnassa ovat olleet nettikaupan pystyttäminen ja sosiaalisen median kautta kommunikointi.

– Olemme Facebookissa ja Instagramissa. Sieltä meidät tavoittaa, Jalava kertoo.

Lisäksi kauppias on elvyttänyt laukkukauppiasperinnettä yhdessä puolisonsa Laura Jalavan kanssa: he ovat vieneet kotimaisia käsityötuotteita, kuten niitä kuuluisia flanellipaitoja, Tampereen Joulutorille jo useampana vuonna.

– Tikkunekut ovat kovassa suosiossa varsinkin koululaisluokkien kohdalla.

Perinnevaatekerta sisältää pussihousut, flanellipaidan, liivin, henkselit sekä lierihatun – ja tietenkin haitarisaappaat.

Villakankaiset liivit ovat asusteiden selvästi kallein osa. Jalava tietää syyn: ne tehdään käsityönä ja työhön kuluu aikaa. Lisäksi niiden tekeminen vaatii ihmisen anatomian perinpohjaista tuntemista.

– Vaatturimestari kertoi, että tulepa katsomaan kauanko tämän tekemiseen menee aikaa, niin et enää ihmettele hintaa.

Henkselit nauttivat myös kovasti suosiota.

– Näitä on helppo myydä. Näissä tulevat napit mukana ja ovathan nämä parhaat pitämään housut ylhäällä, Jalava kertoo esitellen samalla omia henkseleitään.

Pikkuväelle on oma, tismalleen samanlainen pukunsa.

Jalava kertoo, että pienin koko on 80-senttisille. Siitä isommille ja aikuisille kokorajaa ei ole.

– Näitä tehdään mittatilaustyönä, jos on tarve.

Perinnepukuun on mahdollista vielä lisätä sarkatakki. Sillä pärjää kovankin metsäreissun taipaleet, tietää Ari Jalava, Mikon isä ja Jalavan Kaupan edellisen polven kauppias.

– Sarka on paras materiaali. Se hengittää aivan eri tavalla kuin nykyiset gore-texit, hän kehuu.

Vuonna 1883 perustettu kauppa viettää tulevana lauantaina 135-vuotisjuhliaan. Kauppias kertoo, että kaikille avoimet juhlat vietetään pullakahvien ja jutustelun parissa. Iltaohjelmaksi on luvassa elävää musiikkia, kun oululainen folk ’n roll -yhtye Rommakko päästetään lavalle.

– Kuulin huhua, että bändi olisi säveltänyt uutta musiikkia varta vasten meidän juhlaa varten, kauppias vihjailee.