Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

”Jos voitan jät­ti­po­tin, lah­joi­tan osan ­Po­sion ­kun­nal­le” - Posion R-kios­kil­la lottoa pe­lan­nut Matti Luok­ka­nen lottoaa joka viikko

Posion R-kioskiyrittäjä Raija Naumanen vastaanotti lottokuponkeja tiuhaan tahtiin keskiviikkona.
Posion R-kioskiyrittäjä Raija Naumanen vastaanotti lottokuponkeja tiuhaan tahtiin keskiviikkona.
Kuva: Erkki Ahola

Jos voitan perjantaina Eurojackpotissa olevan 54 miljoonan euron jättipotin, lahjoitan siitä osan Posion kunnalle ja vanhustyöhön, kaikkia lottopelejä joka viikko yhden rivin pelaava, posiolainen Matti Luokkanen toteaa.

Luokkanen ei itse tee rivejä, vaan antaa koneen ne arpoa. Näin hän teki myös keskiviikkona pelatessaan lottopelejä Posion R-kioskilla.

Perjantaina siis Eurojackpotissa on yhdelle täysosuman voittavalle tarjolla 54 miljoonan euron jättipotti.

 

– Vaikka olisi kuinka iso jättipotti kysymyksessä, silloinkin pelaan vain yhden rivin.

– Kyllähän näitä lottopelejä on tullut jo pitkään pelattua. Ei sitä kannate alkaa kuule laskemaan, kuinka paljon näihin on mennyt rahaa. No, sen voin sanoa, etten kyllä ole päässyt omilleni, Luokkanen naurahtaa.

– Lottopelien lisäksi minulla on Keno vetämässä joka päivälle.

Mitä muuta tekisit, kuin lahjoittaisit rahaa kunnalle ja vanhustyöhön, jos voittaisit jättipotin?

– Matkustelisin Suomessa. Ulkomaille en silti lähtisi. Yhden ainoan kerran olen elämässäni lentänyt. En tykkää olla ulkomailla, Luokkanen sanoo.

 

Posion R-kioskiyrittäjä Raija Naumanen vastaanotti lottokuponkeja tiuhaan tahtiin keskiviikkona. Aamupäivästä kassalle kertyi pitkä jono; osa heistä oli myös postiasiakkaita, kun asiamiesposti siirtyi S-marketista R-kioskille 3. tammikuuta.

– Isot lottopotit tuovat pelaamiseen selvän piikin. Uusiakin pelaajia tulee kun on isoja potteja.

– Eurojackpotissa meillä on mahdollisuus osallistua myös kimppapelaamiseen. Se tarkoittaa sitä, että siihen voi osallistua enimmillään sata pelaajaa. Siihen osallistuu joka viikko keskimäärin 70 pelaajaa.

 

– Viime keväänä, kun Eurojackpotissa oli 87 miljoonan euron jättipotti, kimppaan osallistui noin 90 pelaajaa, Naumanen kertoo.

– Lottopelien pelaamisessa vilkkainta aikaa on kesä, jolloin posiolaisten lisäksi pelejä pelaavat Posiolle saapuneet mökkiläiset, turistit ja ohikulkevat, Naumanen kertoo.

 

Veikkaus Oy:n tilaston mukaan Posiolla on vuonna 2016 pelattu Veikkauksen pelejä yhteensä 560 eurolla (nettipelaaminen ja pelaaminen myyntipaikoissa) asukasta kohden. Taivalkoskella vastaavasti on pelattu 482 eurolla, ja Kuusamossa 468 eurolla asukasta kohden. Eniten Suomessa on pelattu Kuortaneella, jossa Veikkauksen pelejä on pelattu 1 155 eurolla asukasta kohden.

 – Lottopelien myynnissä on aina piikki jättipottiviikoilla. Esimerkiksi Eurojackpotissa myynti yli kaksinkertaistuu jättipottiviikoilla. Loton liikevaihto on jättipottikierroksilla noin puolitoista kertaa suurempi kuin peruskierroksilla, Veikkaus Oy:n tiedottaja Pipsa Öhman  kertoo.

 

”Viime keväänä, kun Eurojackpotissa oli 87 miljoonan euron jättipotti, kimppaan osallistui noin 90 pelaajaa.

Lottoa pelattu jo 46 vuotta

Lotto tuli Suomeen vuonna 1971. Loton myynti aloitettiin Suomessa joulukuussa 1970. Miljoonat katsojat seurasivat tuolloin televisiosta suoraa lähetystä lottoarvonnasta 3. tammikuuta 1971.

Suomen ensimmäinen lottopotti oli 343 841,60 markkaa. Täysosumia löytyi yksi kappale.

Fintoto, Raha-automaattiyhdistys ja vanha Veikkaus yhdistyivät vuoden 2017 alussa.

Pelien koko tuotto käytetään suomalaisen taiteen, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön tukemiseen. Tuotonjaosta eli veikkausvoittovarojen käytöstä päättää opetus- ja kulttuuriministeriö. Pelien tuotosta jaetaan avustuksia yli miljardi euroa vuodessa.

Etuasiakkaita yli 2 miljoonaa.

Työpaikka noin 2 000 rahapelien ammattilaiselle.

Valtion omistama osakeyhtiö.

Pelitoimintaa valvoo Poliisihallitus.

Lotto-peli syntyi 1400-luvulla Italiassa. Genovan kaupungissa valittiin joka kuukausi viisi jäsentä sen ajan kaupunginvaltuustoon. Valinta tapahtui siten, että 120 ehdolla olevaa kaupungin herraa sai kukin oman numeronsa, ja numerolappuset pistettiin uurnaan. Viralliset valvojat nostivat uurnasta sattumanvaraisesti viisi numeroa. Ovelat genovalaiset huomasivat heti, että arvonnan tuloksesta voidaan myös lyödä vetoa, näin syntyi maailman ensimmäinen Lotto-peli.

Lähde: Veikkaus