Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

”Joskus rö­söis­tä, mutta se char­mi!” – pai­kal­li­set per­soo­nat tekevät ai­doim­mat roolit

Merja Laaksovirta näyttää miten baaritiskillä punnerretaan ennen drinkkiä. Sinikka Siikaluoma ja Harri Laurila testaavat. Kuusamon Näyttämö ja Suomen Harrastajateatteriliitto juhlivat Kuusamossa katsomalla teatteria ja kouluttautumalla.
Merja Laaksovirta näyttää miten baaritiskillä punnerretaan ennen drinkkiä. Sinikka Siikaluoma ja Harri Laurila testaavat. Kuusamon Näyttämö ja Suomen Harrastajateatteriliitto juhlivat Kuusamossa katsomalla teatteria ja kouluttautumalla.
Kuva: Riina Puurunen

Olisiko kukaan muu kuin Sakari Siikaluoma voinut esittää Kuusamon Näyttämöllä Mielensäpahoittajaa? Olisi toki voinut, mutta Sakari Siikaluoma kuitenkin on Mielensäpahoittaja.

Se on jotenkin pesiytynyt siihen, sanoo Sinikka Siikaluoma, joka seuraa läheltä Sakarin parrankasvua ja on Suomen harrastajateatterien liiton hallituksen jäsen.

Kuusamon Näyttämö ja Suomen Harrastajateatteriliitto juhlivat viikonvaihteessa 70-vuotisjuhliaan Kuusamossa. Kristallikruunujen alla kymmenen vuotta sitten juhlinut liitto toi juhlansa tällä kertaa Kuusamoon, järjesti juhlan ja koulutusta jäsenilleen, koska kokee henkistä yhteyttä Kuusamon Näyttämön kanssa.

Tausta on yhteinen, sanoi Kuusamossa Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Merja Laaksovirta.

– Kuusamon Näyttämö on perustettu pitäjään, joka rakensi uudelleen itseään sodan hävityksen jälkeen, keskellä ihmisten traumoja ja kärsimystä, tuomaan iloa ja virkistymistä uudelleen asettumiseen ja elämään.

Harrastajateatteriliitto syntyi, kun maan laajuisesti koettiin, että jälleenrakennus ja raskaiden sotakorvausten lisäksi pitää olla hengelle jotakin, sanoo Laaksovirta. Se syntyi kansansivistysjärjestöjen, suurimpana nuorisoseurojen liiton, aloitteesta.

– Kuusamon Näyttämö alueellisesti ja liitto valtakunnallisesti ovat suomalaisen yhteiskunnan rakentajia kansalaistyön tasolla, yhteisöllisyyden rakentajia ja koossa pitäjiä.

Kuusamon Näyttämöllä yhteisöllisyys ei ole sanahelinää. 70 vuoden aikana mukana on ehtinyt olla harrastajia samoista perheistä ja näyttämöllä on nähty yhtä aikaa näyttelijöitä jopa kolmessa polvessa.

– Kun sanotaan, että ollaan yhtä perhettä, niin kyllä se sitä on, sanoo Kuusamon Näyttämön puheenjohtaja Harri Laurila.

Jäsenistöstä kumpuaa myös se missä asemassa harrastajateatteri on kotipitäjänsä kulttuurikentässä.

– Meidän asema on tasan niin vahva kuin me yhdistyksenä ja jäsenistönä se koetaan. Se lähtee sisältä päin. Kokemukseni mukaan jäsenistä kokee kuuluvansa yhteisöön, joka huolehtii yhteisön hyvinvoinnista ja ottaa kaikki huomioon.

Palaute on aitoa, sanoo Laurila.

Aitoa palautetta nähtiin myös yleisöltä perjantaina ensi-illassa olleen juhlamonologin jälkeen. Rinteen laella -monologin yleisö oli vaikuttunut, arvio Laurila.

– Muutamia hyväksyviä nyökkäyksiä ja peukutuksia.

Varsinkin paikallinen teksti ja tarina puhuttelee.

– Kun antautuu teatterin vaikutukselle, siitä saa kaikista eniten irti. Täällä teatteriyleisössä uskalletaan tuntea.

Jumalaton määrä upeita paikallisia persoonia, sanoo Merja Laaksovirta.

– Kun jokaiselle löytyy passeli rooli ja kun tiettyyn persoona naksahtaa sopiva rooliin. Se on siinä.

Harrastajateatterissa nähdään Laaksoviran mielestä jopa aidompia ja hurmaavampia roolisuorituksia, kun näyttelijät tunnetaan ja heidän persoonallisuutensa näkyy.

– Joskus rösöistä, mutta se charmi!

Hurmaavia ja aitoja rooleja nähdään ei vähiten siksi, että Kuusamon Näyttämö kouluttaa ja käyttää kesäteatterissa ammattiohjaajia.

– Ammattiohjaaja haastaa näyttelijän hyvällä tavalla pois omalta mukavuusalueelta ja tavasta tehdä. Kesäteatterissa näyttelijöissä on nähty huikeaa kasvua.

Laaksovirta kuvailee Kuusamon Näyttämöä laaja-alaiseksi ja yllättäväksi.

– Ei ole mitään takuuta mitä te valitsette. Repertuaari on hirveän rikas, hauskasta murheen mutamaan.

Kuusamon Näyttämön ensi kesän näytelmän valinnat ovat viittä vaille valmiit. Näyttämö tekee vielä yhden näytelmän Hotkunrantaan, mutta etsii jo nyt yhdessä kaupungin kanssa paikkaa uudelle kesäteatterille. Nykyinen teatteri puretaan pois rakennustöiden alta ja Kuusamoon on tulossa täysin uusi kesäteatteri.