Kalle Päätalo -bändi syntyi elo­ku­van oheis­tuot­tee­na 20 vuotta sitten – Lauan­tai­na sen suo­mi­ro­kin tah­dis­sa tans­si­taan Tai­val­kos­ken River Roc­kis­sa

Kalle Päätalo -yhtyeessä soittavat nykyään Joel Kaplas, Albert Hyvönen, Pate Friman ja Mikko Hakola.
Kalle Päätalo -yhtyeessä soittavat nykyään Joel Kaplas, Albert Hyvönen, Pate Friman ja Mikko Hakola.
Kuva: Kaisa Ylitalo

Kalle Päätalo -yhtye syntyi 20 vuotta sitten Perttu Lepän esikoiselokuvaa Pitkä kuuma kesä varten.

Kesäiseen Joensuuhun ja suomirockin syntymävuoteen 1980 sijoittuva musiikkielokuva kertoo fiktiivisestä Kalle Päätalo -nimisestä yhtyeestä ja sen vaiheista. Pitkä kuuma kesä -elokuva esitetään Taivalkosken teatterilla tänään perjantaina kello 14.30.

Perttu Lepän ohjaama elokuvassa seurataan Joensuuhun muuttavan Patun elämää vuonna 1980, kun tämä aloittaa Kalle Päätalo -nimisen bändin managerina. Rooleissa ovat muun muassa Unto Helo, Mikko Hakola, Timo Lavikainen ja vilahtaapa elokuvassa myös Toni Virtanen.

Yhtyeen piti lopettaa soittaminen elokuvan tekemisen jälkeen, mutta kun elokuvasta tuli ilmestyessään hitti, ja valkokankaalla seikkailleelle yhtyeelle alkoi sataa keikkatarjouksia, niin soitto jatkui.

– Muutamassa vuodessa fiktiivisestä Kalle Päätalosta tuli totta, kertoo laulaja Mikko Hakola, joka myös näytteli Pitkä kuuma kesä -elokuvassa Kalle Päätalon keulahahmoa Lajusta.

”Parhaimmillaan keikkoja on 90 vuodessa. Olemme päättäneet, että niin kauan kuin yleisö haluaa meitä kuunnella, niin me jatkamme.”
Mikko Hakola
Yhtyeen laulaja

20 vuodessa yhtyeen soittajat ovat vaihtuneet useita kertoja, mutta kaksi on pysynyt mukana alusta asti: laulaja Mikko Hakola ja kitaristi Pate Friman. Heidän lisäkseen nykyisessä kokoonpanossa soittavat basisti Albert Hyrönen ja rumpali Joel Kaplas.

– Tällä kokoonpanolla on soitettu vuodesta 2017, Friman kertoo.

Vaikka Kalle Päätalo yhteen historian piti olla lyhyt, niin loppua näy.

– Parhaimmillaan keikkoja on 90 vuodessa. Olemme päättäneet, että niin kauan kuin yleisö haluaa meitä kuunnella, niin me jatkamme, Hakola kertoo.

Hän myöntää kuitenkin, että ikää karttuu koko ajan ja jossain vaiheessa on pakko rauhoittua - mutta sen aika ei ole vielä. Juhlavuoden kunniaksi Kalle Päätalo julkaisi maaliskuussa Lukupää-nimisen kappaleen, jossa mukana heiluu ja laulaa Klamydia-yhtyeen solisti Vesku Jokinen.

Friman kertoo, että nyt ei ole suunnitelmissa julkaista kokonaista levyä, mutta yksittäisiä biisejä ilmestyy pitkin vuotta. Melontakeskuksen maisemassa rokki alkaa soida lauantaina kello 14, jolloin Uniklubi aloittaa, Peter Waenerberg & Peter Waenerberg 5 on vuorossa kello 15.30 ja Kalle Päätalo 16.45.