Kanat ja hevoset opet­ta­vat rau­hoit­tu­mis­ta – Sannan työ­ka­ve­rit ovat eläin­avus­tei­sen toi­min­nan kul­ma­ki­viä: "Siinä ollaan omassa kup­las­sa suuren eläimen kanssa"

<p>Kanojen ruokkiminen ei tapahdu aivan hetkessä, sillä arkojen eläinten luottamus pitää voittaa rauhoittumalla ensin itse.</p> <p>Hevonen muuttaa omaa käytöstään rauhallisempaan suuntaan, jos se vaistoaa ihmisestä esimerkiksi jännitystä.</p>
Kanojen ruokkiminen ei tapahdu aivan hetkessä, sillä arkojen eläinten luottamus pitää voittaa rauhoittumalla ensin itse.
Kanojen ruokkiminen ei tapahdu aivan hetkessä, sillä arkojen eläinten luottamus pitää voittaa rauhoittumalla ensin itse.
Kuva: Petri Markkanen

Kanat Kaino ja Kieku kiertelevät jyväkuppia pitelevää kättä metrin päässä, hitaasti lähestyen. Vieno odottaa vielä ujona piha-aitauksen kopissa. Kanakolmikko on varuillaan uuden tulijan astuessa häkkiin.

– Rohkeasti vain. Pidä kuppia näkyvillä ja odota kaikessa rauhassa, kuusamolaisen Ruska Laukan suomenhevos- ja hyvinvointipalveluyrityksen yrittäjä Sanna Kallunki kannustaa.

Pian kanat uskaltautuvat nokkimaan jyviä. Ei auta kuin pitää kuppia kanojen ulottuvilla ja tutkailla omia sekä eläinten reaktioita. Itseluottamus tuntuu kasvavan, kun huomaa, että pieni kana ei enää pelkääkään vaan uskaltautuu syömään miltei kädestä pitäen.

Eläinavusteisen toiminnan oppitunti on alkanut.

Siipiveikkojen työnä on toimia yhdessä suomenhevosten ja koulutus- ja kuntoutuskoirien kanssa osana Ruska Laukan eläinavusteista toimintaa. Asiakkainaan Kallungilla on laaja kirjo esimerkiksi kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia sekä lastensuojelun asiakkaita.

– Kun pöydän yli ei synny keskusteluyhteyttä, ihmiset tulevat tänne. Asiakkaina on ihmisiä aina ala-asteikäisistä aikuisiin työhyvinvointia eläintoiminnasta hakeviin kuntoutujiin.

Helmi-suomenhevonen antaa kuljettaa itseään helposti, kunhan taluttajalla on selkeästi ohjaajan rooli, Ruska Laukan yrittäjä Sanna Kallunki opastaa.
Helmi-suomenhevonen antaa kuljettaa itseään helposti, kunhan taluttajalla on selkeästi ohjaajan rooli, Ruska Laukan yrittäjä Sanna Kallunki opastaa.
Kuva: Petri Markkanen

Eläinten kanssa touhuaminen suunnitellaan aina asiakkaan ehdoilla. Terveydenhuollon tai sosiaalipuolen ammattilaisen lähetteestä selviää, millaisiin oireisiin tai haasteisiin eläinavusteista toimintaa kaivataan. Toiminta suunnitellaan näiden tarpeiden mukaan.

– Kotona lapsi voi oirehtia esimerkiksi pölynimurin äänestä. Täällä olemme huomanneet, että esimerkiksi hevosen kanssa touhutessaan lapsi ei säikähdä tai oirehdi kovistakaan äänistä. Siinä ollaan ikään kuin omassa kuplassa suuren eläimen kanssa.

Kallunki on koulutukseltaan sosiaalipedagoginen hevostoimintaohjaaja ja ratkaisukeskeisen neuropsykiatrian valmentaja. Idea eläinavusteiseen toimintaan ryhtymisestä lähti omista lähtökohdista, sillä talli eläimineen löytyivät jo omasta takaa.

Lue lisää eläinavusteisesta toiminnasta 10.9. printistä ja näköislehdestä.