Kä­py­ho­vi tais­te­lee saa tänään en­si-il­tan­sa – Näyt­tä­mö­läi­set eivät vält­ty­neet haas­teil­ta: "Ai­na­kin kaksi har­maa­ta hiusta on tuot­ta­jal­le tullut"

Käpyhovin uutta asukasta, Irmeli Kurppaa näyttelee Tarja Haataja. Vanhainkodin pitkäikaisen asukkaan Hilja-Aurooran roolissa nähdään Eeva-Kaarina Lämsä. Sekä Lämsä että Haataja ovat kokeneita näyttämöläisiä. Käpyhovi taistelee -näytelmässä on mukana myös Kuusamon Näyttämön produktioissa ensi kertaa näytteleviä. Heitä ovat esimerkiksi Käpyhovin hoitajaa Majsaa näyttelevä Emilia Haataja sekä Käpyhovin hoitsua ja liikunnanohjaajaa näyttelevä Sini Hautala. Emilia Haataja on pitkäaikaisen näyttämöläisen Tarja Haatajan tytär. Näytelmän ohjaaja Antti Hovilainen, joka työskentelee Kajaanin kaupunginteatterissa näyttelijänä. Näyttämöläiset pitävät Hovilaisen ohjaustyylistä, ja tämä on jo kolmas näytelmä, jossa hän heitä ohjaa.
Käpyhovin uutta asukasta, Irmeli Kurppaa näyttelee Tarja Haataja. Vanhainkodin pitkäikaisen asukkaan Hilja-Aurooran roolissa nähdään Eeva-Kaarina Lämsä. Sekä Lämsä että Haataja ovat kokeneita näyttämöläisiä.
Käpyhovin uutta asukasta, Irmeli Kurppaa näyttelee Tarja Haataja. Vanhainkodin pitkäikaisen asukkaan Hilja-Aurooran roolissa nähdään Eeva-Kaarina Lämsä. Sekä Lämsä että Haataja ovat kokeneita näyttämöläisiä.
Kuva: Mikko halvari

Kuusamon Näyttämön kesäteatteriproduktion ensi-ilta on tänään. Harmaat pantterit 2: Käpyhovi taistelee on itsenäinen jatko-osa kuusi vuotta sitten kesäteatterissa nähdylle Harmaat pantterit -näytelmälle.

Käpyhovi taistelee -näytelmän teema on ajankohtainen: vanhainkotien tilanne.

Käpyhovi on vanhainkoti, jossa vanhustenhoito on sympaattista ja arki sujuu hyvin. Kunta kuitenkin ilmoittaa, että kansainvälinen pörssiyhtiö tekee ostotarjouksen Käpyhovista. Näistä uutisista alkaa Käpyhovin taistelu, jossa vanhainkodin väellä on hyvin omintakeisia ratkaisuja.

– Näytelmä sattui valintaan juuri, kun viime syksynä Suomessa ajettiin hulluna sote-uudistusta. Tällainen aihe varmaankin herättää keskustelua, näytelmän tuottaja ja Kuusamon Näyttämön puheenjohtaja Harri Laurila pohtii.

Video: Sanna Karjalainen

Näytelmän on käsikirjoittanut Heikki Lund ja sen ohjaa Kajaanin kaupunginteatterin Antti Hovilainen. Näytelmän äänimaisemasta vastaa Otto Tuloisela.

Hovilainen ohjaa Kuusamon Näyttämön näytelmän nyt kolmatta kertaa. Aiemmin Hovilainen on ohjannut näyttämöläisiä vuonna 2014 ja 2017.

– Tänne on aina tosi kiva tulla ohjaamaan, kun porukka on hirveän motivoitunut ja harrastajateatteria tehdään ammattimaisesti, Hovilainen toteaa.

Harjoitusten aikana Näyttämön väellä oli haasteita.

– Ainakin kaksi harmaata hiusta on tuottajalle tullut. Viime viikon alussa tuli sairastapaus eräälle näyttelijälle, joka oli alussa asti mukana, Laurila kertoo.

Tällöin hätiin tuli Esa Tikkanen, jolla oli alle kaksi viikkoa aikaa roolinsa opetteluun. Tikkanen on kokenut näyttämöläinen.

– Ei sitä halua kavereita pulaan jättää, vaikka piti olla näistä hommista vapaa kesä, Tikkanen naurahtaa.

Toinen tämän vuoden harjoitusten erityispiirteistä oli kesäteatterin viereinen työmaa.

– Harjoitusten pari ensimmäistä viikkoa olimme melkoisen melu- ja pölyhaitan alla, Hovilainen toteaa.

Laurilan mukaan näytelmän esitykset ovat kuitenkin sen verran myöhään, ettei työmaan melun pitäisi häiritä kesäteatterin yleisöä.

Haasteista huolimatta näyttelijöiden mukaan harjoituksia on leimannut hauskuus. Ensimmäistä kertaa kesäteatterissa näyttelevien Sini Hautalan ja Emilia Haatajan mielestä sydämellinen vastaanotto ja porukan hyvä henki ovat osaltaan saaneet sen aikaan.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Koillissanomissa 5.7.2019. Lue se näköislehdestä.