Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Kä­rä­jä­oi­keus hylkäsi Rii­pi­sen Riis­ta­herk­ku­jen syyt­teet luon­non­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta – osa ta­ka­va­ri­koi­duis­ta eläi­mis­tä pa­lau­te­taan omis­ta­jil­leen

Arkistokuva Riipisen myymälässä esillä olleesta karhusta.
Arkistokuva Riipisen myymälässä esillä olleesta karhusta.
Kuva: Mikko Halvari

Oulun käräjäoikeus hylkäsi Riipisen Riistaherkut Oy:tä vastaan nostetut syytteet luonnonsuojelurikoksesta ja jättää sillensä syytteet metsästyslain säännösten rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan Riipisen Riistaherkut Oy:n myymälöissä oli ollut myynnissä tai kaupallisessa tarkoituksessa esillä luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja pöllöjä, haukkoja ja petoeläimiä, joiden hallussapito ja myyminen vaativat ely-keskuksen luvan.

Syyttäjä vaati eläinten menettämistä valtiolle sekä yhtiötä rauhoitettujen eläinten arvona valtiolle noin 40 000 euroa.

Toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja kertoivat oikeudessa, että esillä olleiden eläinten arvot ovat voineet olla merkittynä tuotteeseen hintalapulla. Jos joku on ollut kiinnostunut ostamaan linnun tai muun eläimen, yrityksestä on oltu yhteydessä Ympäristökeskukseen ja kysytty onko tuotteen myyminen mahdollista. Vastaajien mukaan yhtäkään eläintä ei ole myyty ilman lupaa.

Myymälässä esillä olleiden täytettyjen karhujen osalta käräjäoikeus totesi, että vastaajat eivät ole itse tappaneet niitä ja karhut on tapettu laillisesti. Yhtään karhua ei ole myyty eli kyse ei ole laittomasta eläinkaupasta ja siitä saaduista voitoista.

Poliisi takavarikoi tutkimuksen ja oikeudenkäynnin ajaksi täytettyjä eläimiä ja eläinten osia useista yrityksen myymälöistä. Käräjäoikeus päätti, että yrityksen myymälöistä Kuusamosta ja Imatralta takavarikoidut karhun kallo, susi ja ilves palautetaan omistajilleen. Riipisen päämyymälästä takavarikoituja lintuja ja saukko päätettiin luovuttaa Metsähallitukselle.

Käräjäoikeus määräsi valtion maksamaan Riipisen Riistaherkut Oy:lle, yhtiön toimitusjohtajalle ja hallituksen puheenjohtajalle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista yhteensä reilut 14 000 euroa.

Syyttäjä luopui syytteestä metsästyslain säännösten rikkomisesta, koska syyteoikeus oli vanhentunut.