Ka­ra­vaa­na­ri on mat­kal­la­kin ko­to­naan – jopa 6500 suo­ma­lais­ta in­nos­tuu vuo­sit­tain vau­nun­ve­tä­jäk­si

Karavaanari perustaa kodin sinne, minne pysäköi vaununsa. Matkailuautolla pääsee liikkeelle nopeasti.
Karavaanari perustaa kodin sinne, minne pysäköi vaununsa.
Karavaanari perustaa kodin sinne, minne pysäköi vaununsa.

Vuosittain jopa 6500 suomalaista päättää aloittaa karavaaniharrastuksen. Luvussa ovat mukana vain SF Caravan ry:n toimintaan mukaan lähtevät uudet karavaanarit, joten todellinen numero voi olla vieläkin suurempi. Kyse ei ole ilmiöstä, sillä vuosittaisten liittyjien määrä on ollut vakaa jo pitkään.

– Olemme ja vuosikaudet saaneet 5500 – 6500 uutta jäsentä vuodessa. Kun harrastus aloitetaan, sitä myös jatketaan pitkään. Meillä ollaan jäsenenä keskimäärin toistakymmentä vuotta, toiminnanjohtaja Timo Piilonen SF Caravan ry:stä kertoo.

Harrastuksessa yhdistyvät riippumattomuus ja vapaus sekä kodinomaiset mukavuudet. Mennä ja tulla saa silloin kun se itselle sopii ja päivän päätteeksi pääsee lämpimään sänkyyn vaikka katselemaan satelliittikanavia, jos haluaa. Karavaanaus sopii myös lähes minkä tahansa lajin harrastajille.

– Karavaanaus ei ole pelkästään kiertomatkailijoiden juttu, vaan vaunu tai matkailuauto on hyvä tukikohta mille tahansa harrastukselle. Vaunusta on helppo lähteä vaikka vaellukselle tai marjastamaan.

Vaunun hyviin puoliin kuuluu, että sen voi jättää leiripaikalle ja veturilla pääsee vaikka naapurikunnan kesätapahtumaan. Matkailuautolla taas liikkeelle lähtö on nopeampaa ja helpompaa. Jos valitsee vaunun, pitää muistaa, että jarrutusmatkat pitenevät eikä kääntyminen tapahdu yhtä rivakasti kuin henkilöautolla. Harrastus alkaa usein vaunulla, koska edullisempi hankintahinta madaltaa kynnystä lähteä kokeilemaan karavaanausta. Uusien vaunujen hinnat alkavat noin 20 000 eurosta, kun uuden asuntoauton ostaja joutuu kaivamaan kuvetta ainakin 40 000 euron edestä.

Halvinta hintaa ei kannata etsiä, ettei harrastuksesta syntyisi turhan karua kuvaa. Hintaa tärkeämpää on omiin odotuksiin ja varsinkin tarpeisiin sopiva vaunu. Jos tarkoitus on nukkua vaunussa muutama tunti, karumpikin käy. Jos tarkoitus on viettää mukava parin viikon perheloma, kannattaa valita vaunu, josta löytyy jääkaappi ja lämmityskin toimii.

– Halvalla saa vanhaa, huonoa ja yksinkertaista. Itse satsaisin laatuun. Ensimmäisellä kokemuksella on merkitystä. Jos se on myönteinen, harrastusta on huomattavasti helpompi jatkaa. Sama koskee ensimmäisen reissun ympäristöä. Jos alue on rauhaton, hyvän kokemuksen saaminen on hankalaa.

Myönteisen kokemuksen varmistamiseksi leiriytymistä kannattaa kokeilla vaikka kotipihalla ennen reissuun lähtöä.

Lisää Koillissanomien printti- ja näköislehdessä