Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Karhu repi lautoja jau­ho­va­ras­ton sei­näs­tä ja jäi ma­kuul­le po­ro­tar­haan – "Po­rot­ki lai­dun­ti 70-80 metrin päässä"

Karhu repi jauhovaraston seinästä lautoja irti Pikkaraisessa.
Karhu repi jauhovaraston seinästä lautoja irti Pikkaraisessa.

Karhu vieraili Kuusamon Pikkaraisessa Pesosten tyhjillään olevan porotarhan luona maanantaina ja repi jauhovaraston seinästä lautoja irti.

– Tarhojen läpi siitä tuli talon pihaan, missä meillä on jauhovarasto, siitä purki puoli seinää. Se yritti mennä niitä jauhoja syömään, vaan siinä oli maatilavanerit sisäseinissä. Oli niin liukas, ei saanut rikottua. Oli se mönkijän peräkärrystä syönyt jauhorippeitä, mitä oli tippunut, poromies Vilho Pesonen kertoo.

Pesosen mukaan karhu siirtyi kilometrin päässä olevaan naapurin porotarhaan ja jäi sinne päiväksi makuulle. Porot oli siitäkin tarhasta päästetty kesäksi irti, mutta ne laidunsivat tarhan luona.

– Porotkin laidunti siinä 70-80 metrin päässä. Totta ne ei hajuja saanut, ei tiennytkään mitään. Kyllä se joskus menee näinkin.

Myös Pesonen kertoo käyneensä saman matkan päässä karhusta.

– Käytiin monta kertaa katsomassa. 16-senttiä sillä oli tassunleveys. Iso uroskarhu, ihan täysin raavas karhu. Semmonen se oli.

Pesonen oli yhteydessä poliisiin ja lopulta karhu häädettiin paikalta suurriistavirka-avun (SRV) koirien avulla.

Molemmat porotarhat ovat Pesosen mukaan asuttujen talojen läheisyydessä.

– Ei voinut kuvitella 15 vuotta takaperin, että ihmisten pihaan karhut tulee. Ne kesyyntyy, ihmisarkuus on kadonnut, Pesonen sanoo.

Pesonen arvelee, että karhujen kesyyntyminen liittyy niiden ruokkimiseen haaskakuvauksen yhteydessä.