Kar­hun­kier­rok­sen lu­mi­ken­gil­lä val­loit­ta­nut kou­lu­poi­ka pyö­rit­tää nyt ko­ta­kah­vi­laa Li­vo­jär­vel­lä – "Tästä saa hyvää ko­ke­mus­ta asia­kas­pal­ve­lus­ta"

Nuoret yrittäjät Eetu Harjanti ja Elina Harjanti jatkavat kotakahvilan toimintaa Posion Livojärvellä. Eetu Harjanti ja Elina Harjanti paistavat lättyjä matkailijoille. Apuna toimii, paikkaa aiemmin pitkään yhtenä pyörittänyt Toini Selkälä (oik.). Eetu Harjanti ja Toini Selkälä laittoivat rantapuitteet kuntoon. Kotakahvila sijaitsee Posion keskustasta noin 19 kilometriä Taivalkosken suuntaan Livojärven rannalla. Livojärven Säikänsalmen kotakahvila on avoinna 14.6.-4.8. joka päivä kello 11-17.
Nuoret yrittäjät Eetu Harjanti ja Elina Harjanti jatkavat kotakahvilan toimintaa Posion Livojärvellä.
Nuoret yrittäjät Eetu Harjanti ja Elina Harjanti jatkavat kotakahvilan toimintaa Posion Livojärvellä.
Kuva: Erkki Ahola

Posion Livojärvellä jo 27 kesänä matkailijoita palvellut Säikänsalmen kotakahvila sai uudet ylläpitäjät nuorista, Eetu Harjantin ja hänen siskonsa Elina Harjantin ottaessa vastuun kahvilan ylläpidosta. Viime vuosina vuokralaisena yhdessä Kuloharjun kyläseuran kanssa paikassa ollut yrittäjä Toini Selkälä opetti uusille yrittäjille paikan tehtävät, ja hän myös auttelee tarvittaessa nuorta yrittäjäkaksikkoa.

– Vielä keväällä uhkana oli jopa, että kotakahvilaa ei avatakaan tälle kesälle kyläseuran luopuessa paikan pyörittämisestä sen käydessä liian työlääksi pienelle talkooporukalle. Sitten Toini Selkälä keksi ottaa yhteyttä Eräkerho-toiminnasta ja Posion EräJormista tutuksi tulleisiin Eetu ja Elina Harjantiin.

– Toini soitti meille, että olisi hyvä kesätyöpaikka tiedossa kotakahvilan pyörittäjinä. Tartuimme siihen saman tien, ja ilmoitin puhelimessa Toinille, että otamme homman vastaan, Eetu Harjanti kertoo.

– Tästä saa hyvää kokemusta asiakaspalvelusta, Kainuun Ammattikorkeakoulun Kuusamon toimipaikassa matkailupalvelujen tuottaja –opintolinjalla ensimmäistä vuotta opiskellut Eetu Harjanti toteaa.

–  Meillä ei ollut kesätyöpaikkaa ennen tätä tiedossa, että hieno homma, tämä tuli sopivaan saumaan. Oman firman, Toiminimi Eetu Harjanti piikkiin tätä hommaa pyöritän.

Eetun pikkusisko Elina Harjanti on myös innoissaan kesätyöpaikastaan, jossa hän saa kokeilla yrittäjyyttä.

– Menen ensi syksynä kahdeksannelle luokalle. Vielä ei ole tiedossa, mitä alaa myöhemmin lähtisin opiskelemaan. Saa tästä kesätyöpaikasta ainakin hyvää kokemusta, Elina toteaa.

Toini Selkälä on pitkäaikainen yrittäjä, ja tietää mitä yrittäminen on, ja mitä se vaatii.

– Oikealla asenteella, yrittelijäisyydellä, ja että on valmis tarvittaessa tekemään pitkää päivää, niillä pärjää jo pitkälle, Selkälä innostaa nuorta yrittäjäkaksikkoa kotakahvilan pyörittämisessä.

– Itse olen aiempina kesinä aloittanut jo aamuviideltä, ja hommat on jatkuneet jopa puolelle öin, kalajalosteita ja kalakukkoja myös tänä kesänä kotakahvilan valikoimaan valmistava Selkälä kertoo.

Kotakahvilasta on tullut vuosien saatossa maineikas pysähtymispaikka matkailijoille. Posiolaiset puolestaan käyvät asiasta tähden nauttimassa siellä lättykahvit. Myös tänä kesänä paikassa on myynnissä viime vuosien suosikkituotetta, tuoretta rieskaa. Rieskaa leipovat ainakin Eila Seppänen ja Ritva Kivimäki.

– Olemme varautuneet hellepäivinä myymään myös virvokkeita ja jäätelöä, Eetu Harjanti toteaa.

– Postikortteja on myös myynnissä, ja mahdollisesti saadaan myyntiin lähialueella valmistettuja käsitöitä.

Kotarakennuksen omistavat Maaselän ja Lohirannan maa- ja kotitalousseurat ja Sirniön kyläseura yhdessä. Ne pitivät kotakahvilaa ja samalla suoramyyntipistettä pitkään itse. Homma kävi lopulta liian työlääksi, ja omistajat antoivat paikan vuokralle.

Livojärven Säikänsalmen kotakahvila on avoinna 14.6.-4.8. joka päivä kello 11-17.

Edit 10.6.2019 klo 10.15 korjattu otsikkoa, poistettu yksi nyt-sana.

Kommentti
Esimerkillisiä nuoria Posiolta
Erkki Ahola

Livojärven kotakahvilan pyörittämisestä vastuun ottaneet Eetu Harjanti ja hänen pikkusiskonsa Elina Harjanti ovat esimerkilliä nuoria näyttämään yrittämisen mallia myös muille nuorille. He ovat jo aiemminkin harjoitelleet yrittämistä liittyessään eräkerhotoimintaa Posiolla harrastavaan Posion EräJormiin.

EräJormiin kuuluvat nuoret ovat oma-aloitteisia ja yrittelijäitä, ja melko rohkeitakin tempauksissaan. Siitä saatiin esimerkki vuosi sitten keväällä, jolloin he saivat valtakunnallista huomiota, kun siis ryhmään kuuluva Eetu Harjanti käveli lumikengillä seitsemässä päivässä 82 kilometrin pituisen Karhunkierroksen. Muitakin tempauksia sama nuori mies on tehnyt. Hän muun muassa ajoi mopoautollaan Posiolta mutkin Kilpisjärvellä.

Tänä keväänä kotakahvilan nuori yrittäjäkaksikko osallistui perheensä ja muun pienen eräryhmän kanssa retkelle Kilpisjärvelle. Ryhmän yöpyminen tapahtui puolijoukkueteltassa.

Suomi ja Koillismaa, Posio, tarvitsee tulevaisuudessa uusia yrittäjiä. Kotakahvilan nuorta yrittäjäkaksikkoa kannattaa ihan periaatteessa käydä kaikilla tervehtimässä ja samalla nauttimassa makoisat lättykahvit.