Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kar­hun­met­säs­tys alkaa tors­tai­na – tu­han­net met­säs­tä­jät osal­lis­tu­vat pyyn­tiin

Kiinnostus karhujahtia kohtaan on merkittävästi kasvanut, kertoo riistakeskus.

Oulun alueelle myönnettiin viisi karhulupaa. Kainuuseen karhulupia tuli 16 kappaletta.
Oulun alueelle myönnettiin viisi karhulupaa. Kainuuseen karhulupia tuli 16 kappaletta.
Kuva: Leinonen Antti J.

Kiinnostus karhujahtia kohtaan on merkittävästi kasvanut, kertoo Suomen riistakeskus.

Riistakeskus on myöntänyt yhteensä 289 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen 20. elokuuta eli torstaina alkavalle metsästyskaudelle.

Oulun alueelle myönnettiin viisi karhulupaa, vuosi sitten kaadettiin kolme otsoa. Kainuuseen karhulupia tuli 16 kappaletta, viime vuonna saaliiksi tuli 20 eläintä.

Poikkeuslupien lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 95 karhua, joista 20 läntisellä ja 75 itäisellä poronhoitoalueella.

Kannanhoidollisen metsästyksen tavoitteena on kannan tason säätely karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Metsästys myös ylläpitää karhujen ihmisarkuutta ja vähentää vahinkoja.

Poronhoitoalueen alueellisilla kiintiöillä metsästävien tulee seurata karhukiintiön täyttymistä. Karhunpyynnin edistymistä voi seurata Suomen riistakeskuksen sivuilla.

Talja ja kallo kuuluvat kaatajalle

Karhua metsästetään Suomessa pääsääntöisesti seuruemetsästyksenä ja koirien avulla. Pyyntiin osallistuu tuhansia metsästäjiä. Sekä poikkeusluvansaaja että seuruemetsästyksessä pakollinen metsästyksenjohtaja johtavat metsästystä.

Talja ja kallo kuuluvat perinteisesti karhunkaatajalle ja tarkastetut lihat jaetaan pyyntiin osallistujien kesken. Karhun kaatoa on nykyäänkin tapana juhlia peijaisissa. Jos lihat tai talja myydään, tarvitaan siihen Suomen ympäristökeskuksen lupa.

Koirien paikannusmenetelmät sekä metsäautotieverkoston ja ajoneuvojen käyttö nopeaan paikasta toiseen liikkumiseen ovat keskeinen osa tämän päivän pyyntiä.

– Tavoitteeksi voisi asettaa pidempään kestävän kiireettömiä eräelämyksiä tarjoavan pyyntikauden. Annetaan metsien kuninkaalle sen arvoinen jahti, suosittelee riistapäällikö Petri Vartiainen.