Kau­nii­ta sa­vi­aar­tei­ta vuo­des­ta 1974 – juh­la­vuo­den ylpeys on uusi Bjar­mien Aarteet -ke­ra­miik­ka­sar­ja

<p>Aini Valkama (vas.) ja Kaisa Valkama-Kettunen ottivat perjantaina iloisena vastaan 45-vuotista Bjarmiaa kakkukahvien merkeissä juhlistamaan tulleita asiakkaita.</p> <p>Bjarmien Aarteet -keramiikkasarja on Bjarmian juhlavuoden ylpeyden aihe.</p>
Aini Valkama (vas.) ja Kaisa Valkama-Kettunen ottivat perjantaina iloisena vastaan 45-vuotista Bjarmiaa kakkukahvien merkeissä juhlistamaan tulleita asiakkaita.
Aini Valkama (vas.) ja Kaisa Valkama-Kettunen ottivat perjantaina iloisena vastaan 45-vuotista Bjarmiaa kakkukahvien merkeissä juhlistamaan tulleita asiakkaita.
Kuva: Mikko Halvari

– Vielä hengissä.

Aini Valkama kertoo sanovansa yllä olevan toteamuksen aina, kun Bjarmialle tulee lisää vuosia. Nyt on kulunut 45 vuotta siitä, kun Valkaman kädenjälki alkoi näkyä Kuusamossa. Kuusamossa syntynyt Valkama palasi Helsingistä synnyiseudulleen ja laittoi Bjarmian pystyyn. Yhtenä inspiraation lähteenä Bjarmiassa on alkupäivistä lähtien toiminut paikallinen luonto.

– Ylioppilaskesänä tulin kesätöihin Koillissanomiin kesätoimittajaksi Reino Rinteen alaiseksi. Silloin pääsin käymään juttukeikoilla Rukalla ja Juumassa ja rakastuin tähän luontoon.

Valkama sanoo aloittaneensa keramiikan parissa aika pienimuotoisesti. Valikoimassa oli muun muassa kynttilänjalkoja ja mansetteja.

Vähitellen yritys on kasvanut nykyiselleen. Valkama nostaa esiin vuoden 1998, jolloin Bjarmian tilat laajenivat nykyiseen muotoonsa.

– Silloin tuli Marimekkoa ja muita vaatemerkkejä.

Tänä päivänä vetovastuussa Bjarmiasta on Aini Valkaman tytär Kaisa Valkama-Kettunen, jolla on menossa jo 12:s vuosi yrityksen peräsimessä. Valkama-Kettunen on pyörinyt Bjarmian tiloissa pienestä pitäen, joten talo on hänelle erityisen tuttu.

– Ensimmäisen kerran olen ollut täällä kuulemma 10 päivän ikäisenä. Sen muistan, että koulun jälkeen tulin aina tänne. Savitöiden äänet ovat painuneet syvälle ja siihen dreijan ääneen voisi vaikka nukahtaa, Valkama-Kettunen tarinoi.

45-vuotiaan Bjarmian tuorein ylpeyden aihe on Bjarmien Aarteet -keramiikkasarja. Valkama-Kettunen sanoo, että sarjan eteen on tehty paljon historiatyötä.

– Tässä tulevat esillle keramiikan historia, bjarmien historia ja Bjarmian historia. Keramiikan historia ulottuu 20 000 vuoden päähän ja bjarmien historia 1000 vuoden päähän.

Bjarmien Aarteissa kuviointi on saanut inspiraationsa aikanaan Lämsänkylästä löytyneestä koruaarteesta, joka löytöpaikkakunnan mukaan on nimetty Kuusamon kirveeksi.

–Se Kuusamon kirves on peräisin sieltä Bjarmien aikakaudelta, Valkama-Kettunen tietää.

Janne Kaikkonen

Lue lisää Koillissanomat tai näköislehti