Ke­raa­mik­ko­jen teok­sis­ta ra­hoi­tus­ta sym­po­siu­mei­hin - "kymp­pi­ton­ni ko­koel­mas­ta on hyvin halpa hinta"

Intialaisen keramiikkataiteilijan Vinod Daroz saa teoksiinsa aiheita temppeliarkkitehtuurista. Oikealla kiinalainen keramiikko Chen Enze. Singaporelainen Todd Xiang määrää tahdin, miten keramiikkasymposiumin teosten polttoon käytettävää puu-uunia lämmitetään mäntyhaloilla. Ranskalainen Daphne Corrigan sanoi vastapäätä työskennelleen miehensä Gilles Suffrenin kanssa rakastuneensa Suomeen. Ranskalainen Daphne Corrigan sanoi vastapäätä työskennelleen miehensä Gilles Suffrenin kanssa rakastuneensa Suomeen.
Intialaisen keramiikkataiteilijan Vinod Daroz saa teoksiinsa aiheita temppeliarkkitehtuurista. Oikealla kiinalainen keramiikko Chen Enze.
Intialaisen keramiikkataiteilijan Vinod Daroz saa teoksiinsa aiheita temppeliarkkitehtuurista. Oikealla kiinalainen keramiikko Chen Enze.
Kuva: Reino Hämeenniemi

Arktinen Keramiikkakeskus miettii uusia keinoja rahoittaa kansainvälisten symposiumien järjestelyjä ja keskuksen toimintaa. Käynnissä olevan symposiumin osallistujia on pyydetty tekemään muutamia kulhoja myytäväksi.

– Yhdestä sellaisesta kokoelmasta, jossa on kulho jokaiselta näiltä taiteilijalta, voisi pyytää keräilijältä vähintään 10 000 euroa, ja se on hyvin halpa hinta. Tarkoitus on saada myyntiin neljä, viisi kokoelmaa, kertoo keramiikkakeskuksen kantava voima, Posiolla asuva eteläkorealainen professori Suku Park.

Kansainvälinen keramiikka-akatemia IAC, joka pitää ison kongressin ensi vuonna Rovaniemellä ja Posiolla, kokosi viime vuonna viidellä kokoelmalla 50 000 euroa. Temppu on tarkoitus uusia tänä vuonna.

– Keramiikka-akatemia avustaa köyhien maiden pienituloisten taiteilijoiden osallistumista kongresseihin, Park kertoo IAC:n rahojen käytöstä.

Symposiumi Posiolla kestää neljä viikkoa. Se on ensimmäinen, jota Posion kunta tai jokin hanke ei tue taloudellisesti. Arktinen Keramiikkakeskus saa järjestelyihin varoja aiempien symposiumien tuotosten myynnistä sekä Pentik Oy:ltä materiaaleja. Osallistujat maksavat itse matkansa ja majoituksensa.

Puupoltto on symposiumin teemana. Teoksilla on runsaan sadan metrin matka keramiikkastudiosta Kirikeskuksen ravintolan alakerrasta isolle puu-uunille Kirintövaaran juureen.

Uunimestarin virkaa kantava singaporelainen Xiang Todd toteaa, että pohjoisten havumetsien mänty on hyvin haluttu puulaji keramiikan polttoon.

– Siinä on paljon öljyjä, ja se palaa kuumasti, Todd sanoi.

Viime vuonna symposiumin teosten poltto kesti kolme vuorokautta. Nyt käytetään neljää vuorokautta, niin että lämpötila kohoaa hitaammin.

Järjestelyihin osallistuva yrittäjä Oiva Soudunsaari lupasi viedä Toddin mehtään kahtomaan puunkorjuuta. Keraamikot pääsevät vapaa-aikana näkemään luontoa ja paikkakuntalaisten arkea monipuolisesti.

Symposiumissa on useita taiteilijapariskuntia. Xiang Toddin kanssa on taiwanilainen tyttöystävä Chi-Yun Lin. Kahdella kiinalaisperheellä on mukana lapsi. Toinen pikkupoika saa kulttuurikylpyä Posion päiväkodissa, toinen esikoulussa.

– Kiinassa ja Koreassa koulut ovat hyvin kilpailuhenkisiä, mutta varsinkin monet taiteilijat eivät halua lapsiaan sellaiseen, Suku Park vertasi.

Intialainen palkittu ja tunnettu keramiikkataiteilija Vinod Daroz totesi teostensa liittyvän eteläintialaisten temppelien arkkitehtuuriin, veistoksiin ja ympäristöihin.

– Täällä olen kokenut ensimmäistä kertaa elämässäni lumen. Ehkäpä lasitan töitäni valkoisiksi, paljon leveästi hymyilevä Daroz sanoi.

Ranskalaiset Daphne Corrigan ja Gilles Suffren kiersivät viime vuonna Suomea ja kävivät Posiollakin sen jälkeen, kun Corrigan osallistui Fiskarsissa ryhmänäyttelyyn.

Symposiumin tulosten näyttely avataan Arktisen keramiikkakeskuksen Kaamosgalleriassa toukokuussa. Symposiumissa voi vierailla viikonloppuisin, kun on ensin sopinut asiasta Oiva Soudunsaaren tai keramiikkastudiota johtavan Mikin eli Min Kyoung Kimin kanssa.

KS Fakta

Keramiikkasymposiumiin osallistuvat, Suku Parkin kutsumat taiteilijat huhti-toukokuussa 2019 Arktisessa keramiikkakeskuksessa Posiolla:

Daphne Corrigan, Ranska

Gilles Suffren, Ranska

Tae Hee Bak, Etelä-Korea

Todd Xiang, Singapore

Chi-Yun Lin, Taiwan

Vinod Daroz, Intia

Ming Zhang, Kiina

Zhenhua Jin, Kiina

Nao Uda, Japan/Taiwan

Zi-Han Hsu, Taiwan

Li Ya Wan, China

Dorian Levins, Israel

Linfeng Xu, Kiina

Qun Xu, Kiina

Sophia Yu, Kiina/Etelä-Korea

Enze Chen, Kiina/Etelä-Korea

Yang Yang, Kiina

Hangzhou Ni, Kiina

Chen Lei, Hong Kong