Kin­nu­sen Pintti sai Bot­nia-pal­kin­non - Kin­nu­nen iloit­see poh­joi­ses­ta kir­jal­li­suus­pal­kin­nos­ta: ”Kaikki ei tapahdu ai­noas­taan ete­läs­sä"

Kuusamolaislähtöisen Tommi Kinnusen Pintti-romaani sai tänä vuonna 10 000 euron arvoisen Botnia-kirjallisuuspalkinnon. Palkintoa tavoitteli yhteensä kahdeksan teosta, joiden tekijä asuu tai on syntyjään Pohjois-Pohjanmaalta.

Kilpailun voittaja julkistettiin juuri Oulussa.

– Onhan tämä ihan uskomatonta. Jo pelkästään ehdokkaaksi pääseminen oli mielestäni huimaa, Tommi Kinnunen iloitsee.

Kinnunen iloitsee myös siitä, että pohjoisen kirjailijoille on oma kilpailunsa.

– Mediahuomio on Suomessa niin etelässä. Minusta onkin tärkeää, että on tällaisia kilpailuja, joissa kiinnitetään huomiota muuallekin Suomeen: nostetaan alueita ylös ja muistutetaan, että Suomi on iso maa. Kaikki ei tapahdu ainoastaan etelässä, Kinnunen huomauttaa.

Perusteluissaan raati kehuu Kinnusta muun muassa siitä, että tämä hallitsee ajankuvan ja kuvaa kolmannessa romaanissaan yhteisöä tutulla taidolla.

– Romaanin tarina asettuu uomaansa siten, että se virtaa karahtamatta niihinkään kiviin, joita joku toinen kertoja ei kykenisi välttelemään. Lukija tuntee olevansa etuoikeutettu päästessään niin liki romaanin henkilöiden ajatuksia ja tunteita. Lukiessa tuntuu välillä kuin seuraisi kaikkea sitä omin silmin, ja tässä onkin kirjailijan vaade: sinun pitää kokeman kaikki se, mitä kukin kuvatuista, perusteluissa kerrotaan.

– Kinnusen kerronnan taidokkuus pakottaa joissakin kohdin laskemaan teoksen käsistä: on pysähdyttävä hetkeksi ja annettava pulssin tyyntyä. Toisessa kohdin sen tekee, koska on annettava juuri luetun kuin tuoksua ympärillä, raadin perustelut jatkuvat.

Ehdolla kilpailussa oli kahdeksan teosta, joiden tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Kieltä tai kirjallisuuden lajia ei rajata Botnia-kilpailussa, ja ehdokkaana olikin sekä tietokirjoja, romaaneja että sarjakuvateos.

Ehdokaslistalla löytyi Kinnusen lisäksi toinenkin kuusamolaislähtöinen kirjailija, Minna Rytisalo kirjallaan Rouva C. Rytisalo sai Lempi-teoksellaan ensimmäisen Botnia-palkinnon, joka jaettiin kolme vuotta sitten.

Muut ehdokkaat tämän vuoden kilpailussa olivat Mari Ahokoivu: Oksi, Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme, Essi Kummu ja Marika Maijala: Häätanssit, Mikko Moilanen: Suomen pyövelit, Pauliina Vanhatalo: Tuulesta temmattu elämä ja Maarit Verronen: Hiljaiset joet.

Raati valitsi loppukilpailun kahdeksan teosta suuresta teosmäärästä. Ehdot täyttäviä teoksia oli tänä vuonna lähes 90.

Kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä.

Tällä kilpailun järjestävä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan muistuttamalla, että hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään.

Lue Tommi Kinnusen tuoreet kuulumiset torstain 24.10. näköislehdestä tai printistä.