Luitko jo: Kun ra­ken­nus­yh­tiö meni kon­kurs­siin, osak­kaat päät­ti­vät ra­ken­taa ker­ros­ta­lon loppuun omalla rahalla

Toimittajalta: Kuu­sa­mon asun­to­pu­laan kai­vat­tai­siin vuok­ra-asun­to­ja, mutta niitä ei ole vie­lä­kään saatu tehtyä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kir­veel­lä päähän, tör­mäys­yri­tys autolla – täl­lais­ta vä­ki­val­taa Oulun poliisi on koh­dan­nut

Kuluvan kesän aikana Oulun poliisi on joutunut vakavan väkivallan kohteeksi aikaisempaa useammin. Kaikkein vakavimmissa tilanteissa poliisia on yritetty estää hoitamasta virkatehtävää käyttämällä niin voimakasta väkivaltaa, että tapahtuneesta on kirjattu rikosilmoitus rikosnimikkeellä murhan yritys. Vuonna 2016 tällaisia tapauksia ei ollut Oulun poliisilaitoksen alueella yhtään. Vuonna 2015 tapauksia oli yksi. Tänä vuonna peräti viisi poliisimiestä on joutunut näin vakavan väkivallan kohteeksi.

Vuoden 2015 tammikuussa poliisia lyötiin kiinniottotilanteessa kirveellä päähän. Vakavammalta vammalta selvittiin poliisimiehen päässä olleen suojakypärän ansiosta. Tämän vuoden kesäkuussa mies yritti ampua kiinniottoa suorittanutta poliisipartiota haulikolla. Ladattuun haulikkoon tuli syöttöhäiriö, jonka ansiosta vakavilta seurauksilta vältyttiin.

Elokuun alkupuolella mies löi kiinniottotilanteessa kahta poliisimiestä useita kertoja veitsellä pään alueelle. Elokuun loppupuolella mies yritti kovalla ylinopeudella kuljettamallaan ajoneuvolla törmätä takaa-ajotilanteessa hänen pysäyttämisekseen piikkimattoa ajoradalle asentaneeseen poliisimieheen. Kaikki tapaukset ovat tapahtuneet Oulussa. Vuoden 2015 tapausta lukuun ottamatta rikoksesta epäillyt ovat suomalaisia miehiä.

Tämän vuoden tapaukset ovat tutkinnassa Lapin poliisilaitoksessa, joka vastaa niiden tiedottamisesta.

– Näin vakavien tapausten kasaantumisen kuluneelle kesälle, parin kuukauden ajalle olevan poikkeuksellista. Toivon todella, että kyse on enemmänkin sattumasta kuin siitä, että tämänkaltainen voimakas väkivaltainen käyttäytyminen poliisia kohtaan olisi lisääntymässä, apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta sanoo.

– Väkivallan kohdentaminen virkatehtäviä hoitaviin poliisimiehiin on huolestuttava ilmiö, joka meidän on otettava koulutuksessa ja kaikessa toiminnassamme huomioon. Kysymys on ehdottomasti poliisimiesten työturvallisuudesta, johon suhtaudumme äärimmäisen vakavasti, painottaa Karnaranta.

– Todettakoon yleisellä tasolla, että tällaisiin tekoihin liittyvät pääsääntöisesti aina alkoholi, muut päihteet ja huumeet tai mielenterveysongelmat taikka kaikki yhdessä, lisää Karnaranta.

Vuoden 2017 aikana Oulun edellä kerrottujen tapausten lisäksi muualla maassa ei ole kirjattu tapahtuneeksi yhtään poliisiin kohdistunutta murhan yritystä.