Koil­lis­sa­no­mat pal­kit­tiin tup­la­voi­tol­la Leh­ti­päi­vil­lä – lehti tekee vai­ku­tuk­sen vah­val­la vuo­ro­vai­ku­tuk­sel­la lu­ki­joi­den­sa kanssa

Vuoden 2019 parhaat paikallislehdet ovat printissä Kiuruvesi-lehti ja Koillissanomat sekä verkossa Lempäälän-Vesilahden Sanomat ja Koillissanomat.

Vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä parhaana palkittiin Koillissanomat. Raati toteaa, että Koillissanomat tekee vaikutuksen poikkeuksellisen vahvalla vuorovaikutuksella lukijoidensa kanssa. Lehti on kautta linjan lämminhenkinen ja kutsuva, mutta vahvasti aikaansa seuraava. Raikkaan moderni ulkoasu, laadukkaat kuvat ja aidosti kiinnostavat, kiperätkin aiheet vakuuttivat raadin. Lehdessä käsitellään ansiokkaasti vaikeita ja valtakunnallisia aiheita paikallisesta näkökulmasta.

Kiuruvesi-lehti voitti Sanomalehtien Liiton järjestämässä Paikallislehtikilpailussa kerran viikossa ilmestyvien lehtien sarjan. Arviointiraadin mielestä Kiuruvesi-lehti on kauttaaltaan laadukas ja sen suurin ansio on vahva vuorovaikutus lukijoidensa kanssa. Myös laadukkaat koulutusteemasivut keräävät kiitosta. Lehti tuntee kohderyhmänsä eikä pelkää tarttua yllättäviinkään aiheisiin.

Sarjan toisen palkinnon sai monipuolisesti vuorovaikutuksellinen ja ulkoasultaan miellyttävä, moderni ja ilmava Perhonjokilaakso. Kolmanneksi sijoittui vahvasti alueessa kiinni oleva ja sen kehittämiseen osallistuva, rytmikäs ja ryhdikäs Haapavesi-lehti. Viiden parhaan joukkoon sijoittuivat lisäksi Järviseudun Sanomat ja Rantalakeus.

Yksipäiväisten lehtien verkkokilpailun voitti Lempäälän-Vesilahden Sanomat, joka pyrkii aktiivisesti lisäämään ihmisten välistä ymmärrystä nostamalla jutuissaan ennakkoluulottomasti esiin ihmisiä monilta eri elämänpoluilta ja ottaa ansiokkaasti myös lukijansa mukaan monipuolisten aiheidensa käsittelyyn. Kunniamaininnan sai kantaaottava ja osallistava Inarilainen, joka ilmentää omintakeista pohjoista luonnetta ja iloista tekemisen meininkiä.

Sarjassa toiseksi sijoittui laadukkaalla sisällöllään, hyvin toteutetuilla journalistisilla ratkaisuillaan ja osallistavalla nuorten palstallaan (SMASH) vaikutuksen tekevä Auranmaan Viikkolehti. Kolmannen palkinnon sai vahvasti lukijoiden kanssa vuorovaikutuksessa oleva ja persoonallinen Kalajokilaakso. Viiden parhaan joukkoon sijoittuivat lisäksi Itä-Häme ja Åbo Underrättelser. Kunniamaininnan sai Valkeakosken Sanomat, jonka sisältö on monipuolista ja aiheet käsittelevät ennakkoluulottomasti nykykulttuuria.

Vähintään kaksipäiväisten lehtien verkkokilpailun voitti Koillissanomat, joka tarjoaa lukuelämyksiä, joissa tuntuu paikallinen elämänmeno ja välittyy toimituksen tahto tehdä yhteiskunnallisesti tärkeää journalismia. Kunniamaininnan sai monipuolisella tarjonnallaan ja paikallisuudellaan ihastuttava Östnyland.

Paikallislehtikilpailun painettuja lehtiä ja verkkolehtiä arvioineessa raadissa oli 15 journalismin opiskelijaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Raadin työtä ohjasivat journalismin lehtorit Sari T. Tiiro ja Reetta Nousiainen Haaga-Heliasta.

Paikallislehtikilpailuun osallistui 88 lehteä ja 49 verkkopalvelua. Parhaat paikallislehdet palkittiin Sanomalehtien Liiton Suurilla Lehtipäivillä Hyvinkäällä 7.11.2019.