Kou­ta­nie­men kuvia kan­sal­lis­mu­seos­sa - museot kaik­kien aikojen kä­vi­jä­en­nä­tyk­seen viime vuonna

Tänä vuonna Suomen kansallismuseon ohjelmistossa pohditaan ihmisyyttä ja inhimillisyyttä. Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset käsittelee vaikeaa ja vaiettua aihetta 24.1.–19.4.2020. Kuusamolaislähtöisen Meeri Koutaniemen valokuvissa sekä Lea Pakkasen ja hänen isänsä Santeri Pakkasen tarinoissa ja tekemissä haastatteluissa piirtyvät esiin inkerinsuomalaisten identiteetit ennen ja nyt.

Kansallismuseossa lokakuussa 2019 avautunut, 15.3.2020 saakka nähtävä Maailma, jota ei ollut -näyttely on puolestaan aikamatka muun muassa mayojen, asteekkien ja sapoteekkien Etelä- ja Väli-Amerikassa kukoistaneisiin korkeakulttuureihin. Näyttely herättää ajattelemaan myös sitä, millä oikeudella eurooppalaiset ottivat kaiken haltuunsa.

Viime vuosi oli Suomen kansallismuseoille ja linnoille kävijäennätysten aikaa. Suomen kansallismuseon avoinna pitämissä kymmenessä museokohteessa vieraili vuoden 2019 aikana yhteensä 762 481 kävijää, 7 % enemmän kuin vuonna 2018. Tämä on museoperheen kaikkien aikojen kävijälukema. Historiallisten museorakennusten ja ajankohtaisten näyttelyiden lisäksi yhä useampi löytää Suomen kansallismuseon kohteisiin myös erilaisten tapahtumien tai kokous- ja juhlatilaisuuksien puitteissa.

Suurimpia kävijämäärien kasvuja olivat Hämeen linnan (+14 %) ja Louhisaaren ( +13 %) kävijämäärät. Olavinlinnassa, Langinkoskella ja Seurasaaressa nousua oli kussakin noin 9 %.

Vuonna 2019 Suomen kansallismuseoon liitettiin kymmenes museokohde, Vankila Hämeenlinnassa. Aiemmin Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämä Vankila avattiin toukokuussa. Vankila saavutti heti odottamattoman suosion, kun kävijöitä kirjattiin 31 455. Sekin on museon kaikkien aikojen ennätys.